Kdyby byly všechny sendviče chutné alespoň tak jako tento krůtí s karamelizovanou cibulí, stálo by na ně pravděpodobně více lidí před stánkem nebo foodtruckem, než co by jich přišlo do tuctové restaurace za rohem. Pokud by se tam ovšem neservírovaly také. Vyvážená chuť vzniká kombinací karamelizované cibule s pikantní majonézou, jemným krůtím masem s křupavým pečivem, lehce nahořklou rukolou a nasládlou dýní. Jde o pár jednoduchých komponentů, z nichž každý má v sendviči své místo – spolu tvoří báječné jídlo, které vás bude bavit po celý podzim.

Krůtí sendvič s pečenou dýní, karamelizovanou cibulí a pikantní majonézou

Karamelizovaná cibule:

  • 500 g červené cibule
  • 3 lžíce oleje (např. olivový)
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička najemno pokrájeného tymiánu
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • Čerstvě mletý pepř
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 3 lžíce najemno nastrouhaného jablka

Na 4 velké sendviče potřebujete:

  • 500 g krůtích prsou
  • Sůl
  • Mletý římský kmín
  • Olivový olej
  • Dýně hokkaido
  • 8 lžic majonézy
  • 1 lžíce nadrobno nakrájené chilli papričky jalapeño
  • 1 lžíce nadrobno nakrájených kaparů
  • Sůl
  • Rukola
  • 12 plátků toustového chleba

Postup

  1. Začněte přípravou karamelizované cibule. Cibuli nakrájejte na slabá půlkolečka. Ve větší pánvi rozehřejte olej a cibuli vsypte do pánve. Na mírném až středním plameni za občasného míchání smažte pozvolna do té doby, než cibule začne chytat zlato-hnědou barvu. Bude to trvat asi 40 minut.
  2. Do pánve přidejte cukr a míchejte 2 až 3 minuty. Během té doby začne cukr lehce karamelizovat. Přidejte najemno nasekaný česnek, tymián, zázvor a pepř a míchejte asi minutu.
  3. Zalijte vinným octem a míchejte, dokud se nevypaří. Trvat to bude asi 1 až 2 minuty. Poté přidejte nastrouhané jablko a míchejte, dokud jablko nezíská stejnou barvu jako cibule. Odstavte a nechte vychladnout.
  4. Krůtí maso osolte a lehce poprašte římským kmínem ze všech stran. V pánvi rozehřejte olej a zprudka maso ze všech stran opékejte, aby se zatáhlo. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě při 190 °C. Pokud máte menší kusy masa (cca po 250 g), bude stačit péct 30 až 25 minut. Maso o váze 500 g vcelku pečte asi 40 až 45 minut. Po upečení nechte chvíli odpočívat na plechu a pak nakrájejte na slabé plátky.
  5. Vydlabanou dýni nakrájejte na plátky silné asi 2 cm. Ve větší míse zakápněte olivovým olejem a osolte. Promíchejte a pak rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 220 °C dozlatova, asi 25 minut.
  6. Majonézu promíchejte s jalapeño a kapary nakrájenými najemno. Osolte. Ještě více pikantní chuti můžete dodat pomocí tabasca – záleží na vaší chuti.
  7. Toustový chléb opečte v topinkovači. Středové krajíce (tedy celkem 4 kusy) můžete nechat neopečené, budou příjemně měkké a naopak vrchní a spodní díl bude krásně křupat.
  8. Opečený krajíc chleba potřete majonézou. Posypejte rukolou a na ni vyskládejte pečenou dýni. Na dýni rozložte pár plátků krůtího masa a posypejte karamelizovanou cibulí. Neopečený, resp. středový plátek chleba potřete trochou majonézy a potřenou stranou dolů přiklopte sendvič. Zlehka potřete i horní stranu a obložte tak jako spodní vrstvu – rukola, dýně, maso, cibule. Přiklopte, sendvič překrojte napůl a podávejte.