Tradice pojídání husí pečínky na svatého Martina je sice velice sympatická, ale také poněkud zdlouhavá na přípravu. O hostinu ovšem nemusíte přijít, ani pokud jste už přes noc pečenou husu nebo kachnu prošvihli –⁠ vynahradit si to můžete s rychlou husí či kachní paštikou. Na té trvá nejdéle očistit játra a vybrat víno. Pak už jen vše orestujete, rozmixujete a debužírujete.

Rychlá paštika z kachních jater

Potřebujete:

  • 50 g husího sádla nebo másla
  • 2 šalotky nebo 1 malá cibule
  • 500 g kachních nebo husích jater
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 1 lžička provensálských bylinek nebo tymiánu
  • 100 g červeného vína
  • Sůl & bílý pepř
  • 200 ml smetany ke šlehání nebo na vaření
  • 2 lžíce pomerančové šťávy

Postup

  1. Cibuli pokrájejte najemno a dejte pomalu změknout na sádlo či máslo rozehřáté na velké pánvi. Mezitím očistěte od žilek játra, nakrájejte je na menší kusy, a když je cibule měkká, zvyšte teplotu, přihoďte k nim játra a zprudka orestujte.
  2. Když jsou játra hezky měkká, opečená a po rozkrojení z nich nevytéká krev, přihoďte nasekaný česnek a bylinky, nechte ho pár vteřin rozvonět, zalijte vínem a za občasného míchání nechte víno odpařit.
  3. Odstavte a nechte chvíli vychladnout. Přemístěte do blenderu, osolte a opepřete, zalijte smetanou a pomerančovou šťávou a rozmixujte dohladka. Pokud by v paštice byly stále kousky, můžete ji ještě propasírovat. Teplá paštika by měla být lehounce přesolená, po vychladnutí se její chuť totiž zjemní.
  4. Pokud chcete paštiku jíst rovnou (což je naprosto pochopitelné!), před podáváním ji nechte alespoň chvíli zchladnout.  V opačném případně vlijte do vyčištěné sklenice, můžete ještě zalít rozpuštěným sádlem nebo máslem a uchovávejte v lednici. Spotřebujte do tří dnů.

Tip: Do hotové paštiky vmíchejte hrst brusinek (ideálně naložených do brandy či koňaku), mandlové plátky, vařené kaštany nebo zbytky pečeného masa z husy či kachny.

Párování s vínem: Kachní hody se neobejdou bez dobrého vína! To vám doporučuje nově jmenovaná národní sommelierka, Klára Kollárová. Klára byla hlavní sommelierkou a spolumajitelkou vinných barů Vinograf, dlouhodobě působila v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise a spolupracovala mimo jiné s Vinařským fondem.

„Jednoduché jídlo, které volá po lehkém, nekomplikovaném a ovocném víně. Jsem tedy jasně pro Modrý Portugal – odrůdu, která si zaslouží renesanci u konzumentů. Modrý Portugal je víno na každodenní pití, ovocné, šťavnaté a pitelné. Nemá mnoho tříslovin a je-li vyrobený z kvalitních hroznů, nabízí krásný zážitek spojený s chutí třešní, višní, granátového jablka nebo rybízu. V Salonu vín máme zástupce z vynikajícího ročníku 2018 od Habánských sklepů. Chcete-li experimentovat s přírodními víny, vyzkoušejte mělnický Portugal z Experimentálního vinařství Tomáše Trejbala. Nezapomeňte ani na Svatomartinská vína – tedy mladá a jiskrná vína z letošního ročníku 2022!“