Tradice pojídání husí pečínky na svatého Martina je sice velice sympatická, ale také poněkud zdlouhavá na přípravu. O hostinu ovšem nemusíte přijít, ani pokud jste už přes noc pečenou husu nebo kachnu prošvihli – vynahradit si to můžete s rychlou husí či kachní paštikou. Na té trvá nejdéle očistit játra a vybrat víno. Pak už jen vše orestujete, rozmixujete a debužírujete.
Rychlá paštika z kachních jater
Potřebujete:
- 50 g husího sádla nebo másla
- 2 šalotky nebo 1 malá cibule
- 500 g kachních nebo husích jater
- 1 až 2 stroužky česneku
- 1 lžička provensálských bylinek nebo tymiánu
- 100 g červeného vína
- Sůl & bílý pepř
- 200 ml smetany ke šlehání nebo na vaření
- 2 lžíce pomerančové šťávy
Postup
- Cibuli pokrájejte najemno a dejte pomalu změknout na sádlo či máslo rozehřáté na velké pánvi. Mezitím očistěte od žilek játra, nakrájejte je na menší kusy, a když je cibule měkká, zvyšte teplotu, přihoďte k nim játra a zprudka orestujte.
- Když jsou játra hezky měkká, opečená a po rozkrojení z nich nevytéká krev, přihoďte nasekaný česnek a bylinky, nechte ho pár vteřin rozvonět, zalijte vínem a za občasného míchání nechte víno odpařit.
- Odstavte a nechte chvíli vychladnout. Přemístěte do blenderu, osolte a opepřete, zalijte smetanou a pomerančovou šťávou a rozmixujte dohladka. Pokud by v paštice byly stále kousky, můžete ji ještě propasírovat. Teplá paštika by měla být lehounce přesolená, po vychladnutí se její chuť totiž zjemní.
- Pokud chcete paštiku jíst rovnou (což je naprosto pochopitelné!), před podáváním ji nechte alespoň chvíli zchladnout. V opačném případně vlijte do vyčištěné sklenice, můžete ještě zalít rozpuštěným sádlem nebo máslem a uchovávejte v lednici. Spotřebujte do tří dnů.
Tip: Do hotové paštiky vmíchejte hrst brusinek (ideálně naložených do brandy či koňaku), mandlové plátky, vařené kaštany nebo zbytky pečeného masa z husy či kachny.
Párování s vínem: Kachní hody se neobejdou bez dobrého vína! To vám doporučuje nově jmenovaná národní sommelierka, Klára Kollárová. Klára byla hlavní sommelierkou a spolumajitelkou vinných barů Vinograf, dlouhodobě působila v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise a spolupracovala mimo jiné s Vinařským fondem.
„Jednoduché jídlo, které volá po lehkém, nekomplikovaném a ovocném víně. Jsem tedy jasně pro Modrý Portugal – odrůdu, která si zaslouží renesanci u konzumentů. Modrý Portugal je víno na každodenní pití, ovocné, šťavnaté a pitelné. Nemá mnoho tříslovin a je-li vyrobený z kvalitních hroznů, nabízí krásný zážitek spojený s chutí třešní, višní, granátového jablka nebo rybízu. V Salonu vín máme zástupce z vynikajícího ročníku 2018 od Habánských sklepů. Chcete-li experimentovat s přírodními víny, vyzkoušejte mělnický Portugal z Experimentálního vinařství Tomáše Trejbala. Nezapomeňte ani na Svatomartinská vína – tedy mladá a jiskrná vína z letošního ročníku 2022!“