Tuk je nositelem chutí. A tak tučná ryba, jako je losos, má proto potenciál vytvořit naprostou chuťovou bombu. Jak docílit toho, aby do sebe „vtáhl“ co nejvíce chutí a vůní? Nasekání lososa na malé kousky a propojení s dalšími ingredienci je jedna z cest, která navíc vyřeší i trápení, když na vás v obchodě zbyde už jen ocasní část filetu.
Pro ještě delikátnější zážitek je do lososové směsi přidána majonéza. Nemusíte ji použít, pokud chcete karbanátky „trochu víc light“. A pokud ji z receptu uberete, můžete ubrat i trochu toustového chleba.
K podávání se skvěle hodí salát s čerstvým fenyklem a pomeranči, který jídlo příjemně osvěží. Dip s fenyklovými semínky a mátou přidá ještě větší rozmanitost vašemu talíři. Krom toho se dip s karbanátky i salátem ideálně doplňují a není to zdaleka jen mistička navíc.
Lososové karbanátky s fenyklovo-mátovým dipem a salát s fenyklem a pomeranči
Na 2 až 3 porce potřebujete:
- 400 g lososa s kůží/370 g lososa bez kůže
- 2 plátky toustového chleba bez kůrky (40 g)
- 1 šalotka
- 1 žloutek
- 1 lžíce majonézy
- 2 lžičky anglické nebo dijonské hořčice
- Hrst nadrobno pokrájené pažitky
- 1 lžička sušeného česneku
- Nastrouhaná kůra z ½ citronu
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Olivový olej na smažení
Dip:
- 1 lžička fenyklových semínek
- 2 plné lžíce zakysané smetany (nebo majonézy)
- ½ lžíce citronové šťávy
- 1 lžička najemno pokrájené máty
- Sůl
Salát:
- 4 hrsti polníčku
- 1 pomeranč
- ½ fenyklu
- 1 lžíce nadrobno pokrájené hladkolisté petržele
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Postup
- Lososa nakrájejte na jemné kostičky a vložte do mísy. Toustový chleba rozsekejte v robotu na jemné drobečky. Šalotku nakrájejte najemno a spolu s pečivem přidejte k lososovi. Do mísy přidejte také žloutek, majonézu, hořčici, pažitku, česnek, citronovou kůru, větší špetku soli a pepř. Dobře promíchejte a nechte v lednici půl hodiny odpočívat.
- Fenyklová semínka nasucho opečte na pánvi, aby se rozvoněla. Přendejte do hmoždíře a rozdrťte najemno. Promíchejte se zakysanou smetanou, citronovou šťávou, mátou a solí. Dip vložte prozatím do lednice.
- Z pomeranče ostrým nožem okrájejte kůru. Pomeranč vyfiletujte – vykrájejte jednotlivé dílky dužiny, abyste získali měsíčky pomeranče bez slupky. Zbytky pomeranče vymačkejte do misky. Promíchejte cca 1 až 1,5 lžíce pomerančové šťávy se stejným množstvím olivového oleje, osolte a opepřete a tuto směs později použijte jako zálivku.
- Fenykl nakrájejte na jemné proužky. Promíchejte s polníčkem, filety pomeranče a nasekanou petrželkou. Se zálivkou promíchejte až před podáváním.
- Pusťte se do karbanátků – z uleželé směsi tvarujte navlhčenýma rukama placičky. Množství vyjde na 6 kusů.
- Pánev rozehřejte a lehce potřete olejem. Není potřeba oleje přidávat moc, protože losos ještě nějaký tuk pustí. Opékejte pozvolna z obou stran po 3 minutách dozlatova.
- Salát promíchejte se zálivkou a podávejte s karbanátky a dipem.