Skvělý vaječný likér je základem každé vánoční tabule či večírku. Ať už na posezení s přáteli či rodinou, nebo jako jedlý dárek pro vaše blízké, tento recept bude mít rozhodně úspěch. Uvařte si letos pravý domácí vaječný likér jen z těch surovin, které do něj doopravdy patří! 

A opět i u tohoto receptu platí, že bude jen tak dobrý, jako suroviny, které do něj použijete. Zvolte tedy tučnou 33% smetanu, plnotučné mléko, pravou vanilku a rum čím lepší, tím lepší. Pokud alkohol nemůžete či zkrátka nejste jeho příznivcem, klidně rum vynechte, ve druhém kroku však přidejte navíc dalších 200 g mléka, aby výsledný likér bez rumu nebyl tak hustý.

Jak je uvedeno i v receptu, před podáváním je potřeba likér nechat odležet alespoň pět dní až týden v lednici, tento krok rozhodně nepřeskakujte, díky odležení získá likér ještě lepší chuť. Jeho trvanlivost odhaduji tak na tři týdny až měsíc, u nás ale ještě takhle dlouho nikdy nevydržel. Pokud by vám přece jen doma zbyl, přidejte ho do nějakého dezertu či do krému a uvidíte, jak skvěle ho provoní!

Pokud chcete vyzkoušet i různé ochucené varianty likéru, koukněte na náš článek z minulého roku, kde najdete rovnou 3 druhy domácího vaječňáku

Domácí vaječný likér

Na cca 1 litr budete potřebovat:

  • 8 žloutků
  • 150 g krupicového cukru
  • 600 g smetany ke šlehání
  • 200 g plnotučného mléka
  • Vanilkový lusk
  • 1/3 lžičky mleté skořice
  • 200–300 g rumu

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte žloutky s cukrem a vyšlehejte je ručním šlehačem či v robotu pomocí balonové metly do světlé a nadýchané pěny, na maximální rychlost to trvá cca 5 minut. 
  2. Jakmile jsou žloutky vyšlehané, smíchejte smetanu s mlékem ve větším hrnci. Přidejte vyškrábaný vanilkový lusk i spolu se semínky a mletou skořici a začněte za stálého míchání zahřívat. 
  3. Jakmile se objeví na smetaně první bublinky, ihned ji stáhněte z plotny. Našlehané žloutky s cukrem šlehejte stále na maximum a přidejte první naběračku horké smetanové směsi. Rychle ji zašlehejte, aby došlo k vyrovnání teplot a žloutky se nesrazily. Přidejte další naběračku a opět rychle zašlehejte. Takto pokračujte, dokud obě směsi nesmícháte do hladké vanilkové omáčky. Postupujte pomalu.
  4. Hladkou promíchanou směs přelijte přes jemné sítko, které zachytí zbytky vajec a vanilkový lusk, zpátky do rendlíku. Za stálého míchání metličkou ode dna pomalu na nízký stupeň zahřívejte. Nyní si připravte teploměr. Směs zahřívejte do té doby, než dosáhne 85 °C. Pokud teploměr doma nemáte, zahřívejte směs do doby, dokud nebude tak teplá, že v ní neudržíte malíček. 
  5. Stáhněte z plotny a za občasného promíchání nechte zcela vychladnout. Nakonec vmíchejte rum. 
  6. Hotový vychladlý likér přelijte do připravené lahve či lahví a nechte v lednici odležet alespoň 5 dnů až týden. Tento krok nepřeskakujte, i když likér chutná skvěle i bez odležení, po pár dnech je ještě lepší! 

Tip: Bílky nevyhazujte, ale schovejte v lednici či mrazáku a na Vánoce z nich upečte mini pavlovy, makronky nebo třeba laskonky.