Pokud se lepku z jakéhokoli důvodu vyhýbáte, bude pro vás špenátová roláda bez mouky ideálním předkrmem nebo pochutinou k vínu. Stejně tak, jestli jste si stanovili low carb dietu. A když navíc zkusíte špenátovou roládu naplnit skyrem, přibude v pokrmu i dost bílkovin. Smetanový sýr na druhou stranu vytváří plnější chuť. Je na vás, které z variant dáte přednost.
Špenátová roláda bude skvěle chutnat dochucená například tymiánem, oreganem či bazalkou. Ty můžete přidat jak do těsta, tak do náplně. Náplň výborně chutná i s pažitkou nebo řeřichou. Řeřicha je přece jen výrazná bylinka, a proto jsme jí roládu jen ozdobili. Ke zdobení můžete použít i různé oříšky a semínka podle chuti.
Špenátová roláda bez mouky s uzeným lososem
Na 1 roládu potřebujete:
- 250 g čerstvého špenátu
- 3 vejce, oddělené žloutky od bílků
- 30 g zakysané smetany
- 50 g mandlové mouky
- 1 lžička sušeného česneku
- Sůl
Náplň:
- 400 g čerstvého sýru (Lučina, žervé) nebo skyru
- 80 g zakysané smetany (vynechte, pokud používáte skyr)
- 150 g uzeného lososa (plátky)
- Případně bylinky dle chuti (pažitka, kopr, oregano, tymián…)
Na ozdobení:
- Piniová semínka
- Čerstvé bylinky (v tomto případě řeřicha)
Postup
- Špenát vložte do horké až vroucí vody. Chvíli míchejte, než ovadne, a pak ho rychle pomocí cedníku přendejte do mísy s ledovou vodou. Míchejte, aby špenát vychladl. Poté sceďte a dobře vymačkejte ze špenátu tekutinu. Špenát by tak měl vážit kolem 110 až 120 g.
- Špenát, žloutky a zakysanou smetanu rozmixujte tyčovým mixérem. Do směsi důkladně vmíchejte mandlovou mouku, sušený česnek a špetku soli.
- Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Zlehka, pomocí stěrky, do něj vpravte špenátovou směs.
- Těsto rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem do obdélníku 30×25 cm. Pečte při 180 °C 10 minut. Vyndejte z trouby a nechte 3 až 5 minut odpočívat. Plát těsta i s papírem překlopte na další arch papíru. Stočte do rolády a nechte vychladnout.
- Vychladlý, srolovaný plát těsta opět narovnejte a opatrně stáhněte papír, na kterém se peklo.
- Smetanový sýr promíchejte se zakysanou smetanou. Můžete použít i skyr (bez zakysané smetany) – obsahuje více bílkovin a méně tuku. Do sýrové náplně nebo skyru můžete vmíchat i najemno nakrájené bylinky podle své chuti (pažitka, kopr, oregano, tymián…). Do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou odložte 2 až 3 lžíce na ozdobení.
- Na plát těsta rozetřete téměř všechen sýrový krém. Nechte si 1 až 2 lžíce ještě na potření lososa. Krém natírejte v rovnoměrné vrstvě, která se bude ztenčovat u konce, ke kterému budete roládu stáčet. Plátky lososa rozprostřete po plátu těsta cca do 2/3 – vynechte konec, ke kterému budete stáčet roládu. Na lososa natřete velice tenkou vrstvu zbylého krému. Veškerá náplň tak dobře přilne k roládě.
- Roládu stáčejte směrem k volnému konci. Na těsto netlačte a nesnažte se ho jakkoli „vytahovat“, aby roláda nepraskla.
- Roládu ozdobte krémem v cukrářském sáčku. Piniová semínka nasucho opečete na pánvi a vychladlými roládu posypejte. Ozdobte bylinkami podle chuti.