Užijte si zbytek léta a zavzpomínejte na mořský vánek při pojídání tuňáka se svěžím lehkým salátem kyselkavé chuti. Příprava je rychlá a chuť tak intenzivní, že z vaší mysli jednoduše nevyprší. Ani kdyby se o to pokoušely deštivé dny.
Tuňák je hbitá ryba nejen při proplouvání mořem, jeho pevné maso připravíte hbitě i v kuchyni. Dbejte na to, ať tuňáka za žádnou cenu nevysušíte. Lahodný tuňákový steak by měl být šťavnatý, vnitřek masa téměř syrový a povrch lehce opečený. Vytěžte zkrátka z pořádného kusu kvalitního rybího masa jen to nejlepší. Začněte s jeho výběrem v kvalitní ověřené rybárně.
Steak z tuňáka žlutoploutvého se svěžím kyselkavým salátem
Na 2 porce potřebujete:
- 2 steaky z tuňáka žlutoploutvého
- Olivový olej
- Sůl & citronový pepř
- Vločková sůl na posypání
Na salát:
- 1 malá červená cibule
- 6 ředkviček (mix barev)
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžička medu
- 2 lžíce vody
- Sůl
- Velká hrst rukoly
- 1 lžička citronové šťávy
- ½ zralého avokáda
- 2 okurky nakládačky
- 8 sladkých cherry rajčat
- 1 zelená jalapeňo paprička
- 3 velké kapary
Na zálivku:
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky citronové kůry
- 1 lžička celozrnné hořčice
- 1 lžička medu
Postup
- Cibuli nakrájejte na měsíčky, ředkvičky na plátky a smíchejte je s octem, medem, vodou a špetkou soli. Nechte prozatím odležet. Cibule i ředkev trošku zkřehnou a ztratí větší štiplavost.
- Ve větší míse smíchejte opranou rukolu, na kostičky nakrájené a citronem zakápnuté avokádo, na kousky nakrájené okurky, rajčata, jalapeňo papričku i kapary.
- Nakonec k salátu vmíchejte i naloženou cibuli s ředkvičkami. Smícháním všech ingrediencí připravte zálivku a promíchejte ji se salátem.
- Steaky z tuňáka potřete olivovým olejem, osolte a zlehka posypejte citronovým pepřem. Steaky opékejte na rozpáleném grilu z každé strany 1 až 2 minuty.
- Tuňáka nechte před zaříznutím chvilku odpočinout. Pak jej ostrým nožem nakrájejte na plátky a servírujte s připraveným salátem. Povrch steaku posypejte vločkovou solí.
Tipy & triky
- Steaky z tuňáka potřete olejem a lehce osolte klidně den dopředu. Přihoďte k nim rovněž pár snítek čerstvého tymiánu.
- Doba přípravy steaku záleží na jeho skutečné výšce. Pokud bude mít na výšku cca 2 cm, stačí jej z každé strany opékat asi minutu. Naopak vyššímu steaku (asi 2,5 cm) dopřejte minutu až dvě. Ostatně jeho propečenost můžete krásně sledovat z boku při samotné přípravě (pokud pracujete na otevřeném grilu).
- Vyzkoušejte další skvělé rybí rychlovky jako třeba garbanzos con merluza nebo rychlé rybí kari.