Zahřejte se sytou texaskou specialitou z jednoho hrnce, božským chili con carne. Nejdelší fází přípravy je krájení masa a cibule, zbytek už za vás odvede pomalý var. Nejtěžší částí pak je rozhodovací proces, zdali fazole v silné masové omáčce sníte hned, nebo vyčkáte do druhého dne, kdy bude chili díky rozležení ještě lepší…
Chili bez chilli: Pokud vaříte pro citlivější duše nebo děti, chilli vynechejte a jídlo poté dolaďte až na talíři. Jestli jste chilli už použili a ujela vám ruka, do omáčky dejte na posledních 15 minut povařit na klínky nakrájené brambory, které část pálivosti neutralizují.
Chili con carne bez masa: V rámci Pondělí bez masa pro vás máme samozřejmě i vege verzi, tedy chili sin carne, případně bezmasé chili s batáty.
Rychlejší verze z mletého masa: Použít můžete také mleté hovězí, kterému poté stačí jen asi půl hodiny varu, a ušetříte si práci s krájením masa.
Nejlepší chili con carne s čokoládou
Na 5 porcí potřebujete:
- 2 velké cibule
- 4 lžíce tuku
- 600 g hovězího krku, příp. zadního
- 2 velké stroužky česneku
- 1 čerstvá červená paprika
- 140 g rajského protlaku (dvakrát koncentrovaného)
- Chilli (čerstvé či sušené)
- 1 plná lžíce sladké či uzené papriky
- 1 plná lžička mletého římského kmínu
- 1 plná lžička oregana
- 150 ml červeného vína, příp. piva (lze vynechat)
- 400 g plechovka krájených rajčat
- 400 ml vody nebo vývaru
- Sůl & pepř
- 2 až 3 plechovky fazolí (červené, černé)
- 200 g mrazené kukuřice
- 4 kostičky hořké čokolády
Postup
- V co nejširším hrnci rozpalte řepkový olej nebo sádlo a nechte na něm zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Zvyšte teplotu, přidejte maso nakrájené proti vláknu na nudličky a zprudka ho ze všech stran orestujte. Stejně jako u guláše je důkladné opečení zásadní pro chuť finálního jídla. Během restování maso dost opepřete.
- Přidejte nasekaný česnek, proužky papriky, protlak, čerstvé či sušené chilli dle chuti (skvělé jsou uzené papričky chipotle), papriku, římský kmín a oregano a ještě minutu restujte. Zalijte vínem, rajčaty a vodou, osolte a pod poklicí vařte asi 2, 5 hodiny, až je maso zcela měkké. Čas od času zamíchejte a zkontrolujte, jestli jídlo nepotřebuje podlít.
- Poté vmíchejte scezené fazole a vařte dalších 20 minut. Přidejte kukuřici a čokoládu, nechte prohřát a případně dosolte.
- Podávejte s rýží, chlebem nebo nachos. Servírovat můžete s kysanou smetanou, čedarem a čerstvým koriandrem.