Zahřejte se sytou texaskou specialitou z jednoho hrnce, božským chili con carne. Nejdelší fází přípravy je krájení masa a cibule, zbytek už za vás odvede pomalý var. Nejtěžší částí pak je rozhodovací proces, zdali fazole v silné masové omáčce sníte hned, nebo vyčkáte do druhého dne, kdy bude chili díky rozležení ještě lepší…

Chili bez chilli: Pokud vaříte pro citlivější duše nebo děti, chilli vynechejte a jídlo poté dolaďte až na talíři. Jestli jste chilli už použili a ujela vám ruka, do omáčky dejte na posledních 15 minut povařit na klínky nakrájené brambory, které část pálivosti neutralizují.

Chili con carne bez masa: V rámci Pondělí bez masa pro vás máme samozřejmě i vege verzi, tedy chili sin carne, případně bezmasé chili s batáty.

Rychlejší verze z mletého masa: Použít můžete také mleté hovězí, kterému poté stačí jen asi půl hodiny varu, a ušetříte si práci s krájením masa.

Nejlepší chili con carne s čokoládou

Na 5 porcí potřebujete:

  • 2 velké cibule
  • 4 lžíce tuku
  • 600 g hovězího krku, příp. zadního
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 čerstvá červená paprika
  • 140 g rajského protlaku (dvakrát koncentrovaného)
  • Chilli (čerstvé či sušené)
  • 1 plná lžíce sladké či uzené papriky
  • 1 plná lžička mletého římského kmínu
  • 1 plná lžička oregana
  • 150 ml červeného vína, příp. piva (lze vynechat)
  • 400 g plechovka krájených rajčat
  • 400 ml vody nebo vývaru
  • Sůl & pepř
  • 2 až 3 plechovky fazolí (červené, černé)
  • 200 g mrazené kukuřice
  • 4 kostičky hořké čokolády

Postup

  1. V co nejširším hrnci rozpalte řepkový olej nebo sádlo a nechte na něm zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Zvyšte teplotu, přidejte maso nakrájené proti vláknu na nudličky a zprudka ho ze všech stran orestujte. Stejně jako u guláše je důkladné opečení zásadní pro chuť finálního jídla. Během restování maso dost opepřete.
  2. Přidejte nasekaný česnek, proužky papriky, protlak, čerstvé či sušené chilli dle chuti (skvělé jsou uzené papričky chipotle), papriku, římský kmín a oregano a ještě minutu restujte. Zalijte vínem, rajčaty a vodou, osolte a pod poklicí vařte asi 2, 5 hodiny, až je maso zcela měkké. Čas od času zamíchejte a zkontrolujte, jestli jídlo nepotřebuje podlít.
  3. Poté vmíchejte scezené fazole a vařte dalších 20 minut. Přidejte kukuřici a čokoládu, nechte prohřát a případně dosolte.
  4. Podávejte s rýží, chlebem nebo nachos. Servírovat můžete s kysanou smetanou, čedarem a čerstvým koriandrem.