Papričky jalapeños plněné sýrem vám i vaší návštěvě připraví pikantní zážitek. Jak moc bude pikantní, ovšem záleží na tom, jak precizní budete při odstraňování semínek. Semínka a dužina, ze které vyrůstají, jsou těmi nejpálivějšími partiemi papriček. Pokud je důkladně vykrájíte, zůstane po konzumaci pečených papriček na jazyku příjemně lechtivá dochuť namísto palčivého trápení.
Doporučuji s jednohubkami podávat nakrájené pečivo. Nikdy nevíte, jak citlivé jedince uctíte touto pochoutkou. Výhodou takového pohoštění je, že si papričky můžete připravit předem do lednice a do trouby je vložíte až v kýženou chvíli.
Jalapeños plněné sýrem a zapečené ve slanině
Na 4 porce potřebujete:
- 8 až 10 papriček jalapeños (150 až 200 g)
- 80 g čerstvého smetanového sýra typu lučiny
- 40 g najemno nastrouhaného ementálu nebo čedaru
- ½ lžičky mleté uzené papriky
- ½ lžičky sušeného granulovaného česneku
- špetku soli
- 16 až 20 plátků anglické slaniny (150 až 200 g)
- hladkolistou petržel na posypání
Postup
- Papričky podélně rozkrojte a vnitřky vydlabejte nebo vykrájejte ostrým nožíkem. Zbavte papričky semínek.
- V misce promíchejte oba druhy sýra, uzenou papriku, česnek a menší špetku soli.
- Hotovou sýrovou náplň vtiskněte do vydlabaných papriček. Neplňte papriky do kopečku, aby náplň při pečení nevytékala.
- Každou papričku „převažte“, respektive obalte, plátkem slaniny, aby konec plátku zůstal vespod.
- Plech vyložte pečicím papírem a na něj položte rošt nebo mřížku. Mezi dráty vložte papričky, aby v mezerách pěkně seděly a nepřeklápěly se.
- Troubu vyhřejte na 220 °C, ideálně v režimu grilu a horkého vzduchu nebo alespoň jednoho ze zmiňovaných režimů. Pečte deset až patnáct minut dozlatova. Posypejte najemno nakrájenou petrželkou a ihned podávejte.