Britské buchtičky hot cross buns se připravují o Velikonocích na konci půstu, tradičně jsou světlé, plné ořechů a sušeného ovoce, taková obdoba našeho mazance. Já letos připravila pro změnu tuto netradiční bohatou čokoládovou variantu ovoněnou pomerančem a aromatickým kořením. Křížek na jejich povrchu značí ukřižování Ježíše Krista.

Legenda praví, že pověšení hot cross buns v kuchyni vás ochrání před požárem a jinými pohromami, pro jistotu ale doporučuji alespoň jednu nebo raději rovnou dvě také ochutnat. Jak už jejich název napovídá, nejlepší jsou ještě teplé, navíc potřené máslem a džemem dle vašeho výběru. Pokud dáváte přednost české klasice, vyzkoušejte rychlý tvarohový mazanec bez kynutí.

Foto Markéta Marešová

Čokoládové hot cross buns s pomerančem

Na formu o rozměru 25×35 cm potřebujete:

  • 220 g mléka
  • 25 g čerstvého či 7 g sušeného droždí
  • 80 g krupicového cukru
  • 370 g hladké mouky
  • 40 g kakaa
  • kůru z jednoho pomeranče
  • špetku skořice
  • 1/3 lžičky sušeného zázvoru
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • 65 g změklého másla
  • 100 g nasekané hořké čokolády či čokoládových kousků

Na dokončení:

  • 40 g rozpuštěného másla na potírání
  • 1 žloutek
  • 40 g vody
  • 45 g hladké mouky
  • 2 lžíce tekutého medu
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Mléko lehce ohřejte, přidejte rozdrobené droždí, lžíci cukru a dvě lžíce mouky, zamíchejte a nechte na teplém místě 10 minut vzejít kvásek.
  2. Mezitím ve velké míse nebo míse od robotu smíchejte zbylou mouku, cukr, kakao, pomerančovou kůru, koření, vanilku a sůl. Jakmile je kvásek aktivní, přidejte ho k suchým surovinám společně se zbylým mlékem, vajíčkem a změklým máslem. Suroviny nahrubo propojte a nechte odležet 5 minut. Ručně či v robotu vypracujte hladké těsto, následně hněťte 10 minut. Mělo by být krásně pružné, lesklé, hladké a lehce lepkavé.
  3. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout cca hodinu až hodinu a půl, těsto by mělo zdvojnásobit objem.
  4. Nakynuté těsto párkrát ručně prohněťte, přidejte čokoládu a zapracujte ji do těsta. Celé těsto zvažte, mělo by vážit okolo 950 g, a rozdělte ho na 12 stejných dílků. Z každého kousku vytvořte pravidelnou kuličku, vložte ji do máslem vymazaného pekáčku a z každé strany potřete rozpuštěným máslem jako buchty. Takto pokračujte, dokud pekáček zcela nezaplníte těstem. Jednotlivé dílky skládejte pravidelně do řad s rozestupy.
  5. Naplněnou formu nechte dalších 45 minut na teplém místě kynout. Jakmile je těsto vykynuté, předehřejte troubu na 180 °C a buchtičky potřete prošlehaným žloutkem. Připravte si směs na křížky, jednoduše mouku smíchejte s vodou do hladké a husté kaše. Přelijte ji do sáčku s úzkou špičkou a vytvořte dlouhými tahy vždy po celé řadě na jednotlivých bocháncích křížky.
  6. Dejte péct do předehřáté trouby na 25 až 30 minut, povrch buchtiček by měl být zlatavý. Ihned po vyndání potřete pomocí mašlovačky jejich povrch tekutým medem. Podávejte ještě teplé.
Foto Markéta Marešová