Když doma navrhnete, že uděláte brokolicovou polévku, dost možná se s jásáním ani obdivem nesetkáte. Když ale navrhnete, že připravíte svěží polévku plnou asijských chutí, zjemněnou kokosovým mlékem, rozhodně získáte více pozornosti. A hlavní je, že výsledkem nikoho nezklamete. Pokud uděláte bokem třeba i méně pikantní verzi nebo jen omezíte pálivost a množství papriček, na této polévce si skvěle pochutnají i vaše ratolesti – ozkoušeno!
Polévka hraje svěží zelenou barvou především díky přidanému špenátu a bylinkám – přidejte ty, co máte nejraději. Hodí se koriandr, máta, petržel i libeček. Nakonec polévku pěkně ozdobte a těšte se na jistě pozitivní ohlasy a dlouhé uznalé hmm..
Krémová brokolicová polévka se špenátem a kokosovým mlékem
Na 4 až 6 porcí potřebujete:
- 500 g brokolice
- 300 g čerstvého špenátu
- 30 g bylinek (koriandr, petržel, libeček)
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 2cm kousek zázvoru
- ½ zelené jalapeño papričky (nebo více podle chuti)
- 1 stonek citronové trávy
- 900 ml zeleninového vývaru
- 3 listy kafrové limety (čerstvé nebo sušené)
- 1 lžíce rybí omáčky
- 300 ml kokosového mléka
- 1 lžička tmavého cukru
- 3 lžíce limetové šťávy
- 1 až 2 lžičky soli
Na dohotovení:
- Kokosové mléko
- Máta
- Limeta
- Sušené chilli papričky
Postup
- Brokolici rozeberte na růžičky, košťál očistěte a překrojte na menší kusy. Vše důkladně umyjte a nechte okapat. Špenát a bylinky i s jemnými stonky pečlivě opláchněte a nechte rovněž okapat.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou šalotku dozlatova. Česnek a zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. Jalapeño papričku odsemeňte a spolu s očištěnou citronovou trávou nakrájejte nadrobno. Vše přidejte k šalotce a za stálého míchání nechte rozvonět.
- Vlijte do hrnce vývar, přidejte listy kafrové limety, rybí omáčku a brokolici. Přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a hrnec přikryjte pokličkou. Brokolici povařte přibližně 10 minut, dokud růžičky nezměknou.
- Tvrdší stonky a kafrové listy vyjměte z hrnce ven. Přilijte kokosové mléko a chvilku prohřejte. Pak polévku stáhněte z plamene, vmíchejte špenát s bylinkami a nechte povadnout. Ponorným mixérem vše dohladka rozmixujte.
- Vraťte hrnec na nízký plamen a polévku dochuťte cukrem, limetovou šťávou a solí (případně rybí omáčkou). Znovu ochutnejte a podle potřeby dolaďte chuť k dokonalosti tak, abyste byli spokojeni.
- Polévku rozdělte do misek a zakápněte kokosovým mlékem. Ozdobte čerstvou mátou, limetou a drcenými chilli papričkami. K ozdobení můžete použít rovněž čerstvý koriandr, chilli nitě nebo třeba smaženou cibulku.