Když doma navrhnete, že uděláte brokolicovou polévku, dost možná se s jásáním ani obdivem nesetkáte. Když ale navrhnete, že připravíte svěží polévku plnou asijských chutí, zjemněnou kokosovým mlékem, rozhodně získáte více pozornosti. A hlavní je, že výsledkem nikoho nezklamete. Pokud uděláte bokem třeba i méně pikantní verzi nebo jen omezíte pálivost a množství papriček, na této polévce si skvěle pochutnají i vaše ratolesti – ozkoušeno!

Polévka hraje svěží zelenou barvou především díky přidanému špenátu a bylinkám – přidejte ty, co máte nejraději. Hodí se koriandr, máta, petržel i libeček. Nakonec polévku pěkně ozdobte a těšte se na jistě pozitivní ohlasy a dlouhé uznalé hmm..

Krémová brokolicová polévka se špenátem a kokosovým mlékem

Na 4 až 6 porcí potřebujete:

  • 500 g brokolice
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 30 g bylinek (koriandr, petržel, libeček)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 2cm kousek zázvoru
  • ½ zelené jalapeño papričky (nebo více podle chuti)
  • 1 stonek citronové trávy
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 3 listy kafrové limety (čerstvé nebo sušené)
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 300 ml kokosového mléka
  • 1 lžička tmavého cukru
  • 3 lžíce limetové šťávy
  • 1 až 2 lžičky soli

Na dohotovení:

  • Kokosové mléko
  • Máta
  • Limeta
  • Sušené chilli papričky

Postup

  1. Brokolici rozeberte na růžičky, košťál očistěte a překrojte na menší kusy. Vše důkladně umyjte a nechte okapat. Špenát a bylinky i s jemnými stonky pečlivě opláchněte a nechte rovněž okapat.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou šalotku dozlatova. Česnek a zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. Jalapeño papričku odsemeňte a spolu s očištěnou citronovou trávou nakrájejte nadrobno. Vše přidejte k šalotce a za stálého míchání nechte rozvonět.
  3. Vlijte do hrnce vývar, přidejte listy kafrové limety, rybí omáčku a brokolici. Přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a hrnec přikryjte pokličkou. Brokolici povařte přibližně 10 minut, dokud růžičky nezměknou.
  4. Tvrdší stonky a kafrové listy vyjměte z hrnce ven. Přilijte kokosové mléko a chvilku prohřejte. Pak polévku stáhněte z plamene, vmíchejte špenát s bylinkami a nechte povadnout. Ponorným mixérem vše dohladka rozmixujte.
  5. Vraťte hrnec na nízký plamen a polévku dochuťte cukrem, limetovou šťávou a solí (případně rybí omáčkou). Znovu ochutnejte a podle potřeby dolaďte chuť k dokonalosti tak, abyste byli spokojeni.
  6. Polévku rozdělte do misek a zakápněte kokosovým mlékem. Ozdobte čerstvou mátou, limetou a drcenými chilli papričkami. K ozdobení můžete použít rovněž čerstvý koriandr, chilli nitě nebo třeba smaženou cibulku.