Vepřové výpečky jsou právem takovým „rodinným stříbrem“ české gastronomie. A přitom stačí jen pár surovin. Klasické zelí jsme tentokrát nahradili dýní, která je ale připravena podobně, a chutí tak k výpečkům dokonale sedí.
Po dýňové přílohové kaši, risottu a špagetách bez špaget je tu další netradiční využití této podzimní zeleniny. Z dýně nicméně vykouzlíte i spoustu sladkého: mramorované brownie, vláčné dýňové řezy, bábovku se slaným karamelem, lívance, tvarohové koblížky nebo luxusní dýňový cheesecake s griliášem.
Vepřové výpečky s dýňovým zelím
Na 4 porce potřebujete:
- 600 g vepřové plece
- 600 g vepřového bůčku bez kosti a kůže
- 3 cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžička soli
Na dýni:
- ½ střední dýně hokaido
- 30 ml octa
- ½ lžičky soli
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule
- ½ lžičky hladké mouky
Postup
- Nejprve si připravte maso. Vepřovou plec i bůček nakrájejte na přibližně stejně velké kousky. Osolte je a okmínujte, nic víc není třeba. Cibuli nasekejte na měsíčky, stroužky česneku jen oloupejte. Cibuli a česnek dejte do pekáče a na ně rozložte maso.
- Pekáč přiklopte a dejte péct do trouby předehřáté na 210 °C na prvních 15 minut, pak teplotu snižte a maso pečte při 170 °C dalších cca 70 minut. Po této době by mělo být dokonale měkké, pak už ho stačí odkrýt a dopéct dozlatova.
- Zatímco se maso peče, připravte dýni. Asi polovinu střední dýně hokaido nastrouhejte (bez semínek, ale se slupkou) na hrubém struhadle. V hrnci ji podlijte cca 20 ml vody, přidejte ocet a sůl. Vše zamíchejte a vařte zhruba dvacet minut. Je-li třeba, znovu je lehce podlijte.
- Mezitím na pánvi na sádle orestujte najemno nakrájenou cibuli. Asi po třech minutách ji zaprašte moukou. Vzniklou cibulovou jíšku zamíchejte do dýně a provařte. Vepřové výpečky servírujte s takto připravenou dýní, špeclemi, tvarohovými noky nebo domácími bramborovými knedlíky.