S polévkou Halászlé se to má v Maďarsku podobně jako u nás se svíčkovou nebo bramborovým salátem. Každá rodina má ten svůj – zaručeně nejlepší – recept na její přípravu. S vínem či bez, s těstovinami, v kotlíku na ohni, rozhodně nemíchat, nebo úplně  naopak a podobně.

Každopádně v ní nesmí chybět maďarské papriky, rajčata, cibule a samozřejmě ryby a silný rybí vývar. Já přidávám ještě domácí nudle, které z polévky vytvoří kompletní a syté jídlo.

Maďarská rybí polévka Halászlé a domácí polévkové nudle

Na rybí vývar potřebujete:

  • cca 700 g celých vykuchaných sladkovodních ryb (pstruh, sumeček africký, kapr…) nebo 500 g rybího ořezu + 200 g filet ze sladkovodní ryby
  • 100 ml bílého vína
  • 1 lžička soli

Na 4 porce polévky: 

  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g čerstvých paprik (můžete použít různé barvy)
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • 400 g loupaných rajčat v plechovce
  • plocholistá petržel

Na domácí nudle (nemusí být):

  • 130 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl

Postup

  1. Nejprve si připravte rybí vývar buď z rybího ořezu (dá se sehnat v rybárnách nebo online supermarketu) nebo z hlav, ocasu a kostí potom, co si vyfiletujete celé ryby. Filety poté přidáte do polévky až na závěr.
  2. Neříkám, že je to jedině tak správně, ale já ze zkušeností z každoroční přípravy štědrovečerní polévky nedávám do základu na rybí vývar žádnou zeleninu ani koření. Jemnou chuť ryb totiž dokážou dokonale přebít. Ořez z ryb nechávám vařit v jednom litru vody jen s bílým vínem a solí. Vývar zvolna vařte cca 30 minut. Pak ho sceďte přes jemné síto nebo cedník. 
  3. Ve velkém hrnci na oleji orestujte na měsíčky nasekanou cibuli společně s na plátky nakrájeným česnekem. Asi po čtyřech minutách přidejte pokrájené čerstvé papriky a koření, krátce orestujte, přilijte sekaná rajčata a nakonec litr rybího vývaru. Polévku vařte cca 30 minut.
  4. Před koncem vaření do polévky přidejte nakrájené rybí filety bez kůže a vařte je společně ještě asi 3 minuty, nemíchejte. V závislosti na slanosti rybího vývaru polévku dosolte dle chuti.
  5. Z vejce a hrubé mouky si připravte tuhé těsto na domácí nudle. Těsto vyválejte, nakrájejte a nudličky pak vařte v osolené vodě cca 3 minuty. 
  6. Polévku servírujte s uvařenými nudlemi a čerstvou petrželkou. 

Tip: Pokud se vám z filetů nechce odstraňovat kůže a kosti, připravte celé osolené rybí filety s kůží na pařáčku nad vroucí polévkou. Pak z nich pohodlně stáhnete kůži a maso do hotové polévky jen rozeberete.