Pohoštění v podobě křupavých crostini s bohatým obložením plným lahodných chutí potěší každého z účastníků zahradní party nebo grilovačky a vy si oprávněně vysloužíte status oblíbeného hostitele. Crostini můžete vyšvihnout i jen tak (rozumějte bez party) ve všední den a vytvořit tak z již starší bagety nápaditou večeři.
My jsme pro obložení křupavých plátků baget zvolili tři skvělé kombinace. Buvolí mozzarella s křehkým a šťavnatým plátkem hanger steaku je naprostá špička. Nenechá vaše chuťové pohárky v klidu a věřte, že nezůstanete u jednoho kousku – to ostatně ani nejde. Cibulovo-houbové crostini na červeném víně s tymiánem nepotřebují nic víc – perfektně voní, chutnají i vypadají. A cherry rajčata v kombinaci s ricottou a pestem jsou zase vítězové nejsvěžejší verze dnešní nabídky.
Nápadů, čím crostini obohatit, je nespočet. Vyzkoušet můžete verzi s roastbeefem (klasickým či telecím) nebo s gorgonzolou, hruškou, fíky a pekany. Výborně si pochutnáte na lososu s guacamole, hráškové pomazánce s fetou či kozím sýrem s jahodami. Užívejte si báječné léto plné chutí.
Letní chlebíčky: Burrata & steak, cibule & houby a rajčata, pesto & ricotta crostini
Na burrata & steak crostini:
- 280 g hanger steaku (hovězí veverka, alespoň 14 dní) – může být i rib-eye
- olivový olej na potření
- 150 g buvolí mozzarelly
- vločkovou sůl
- čerstvě mletý pepř
- microgreens bílá hořčice
- balzamikový ocet na zakápnutí
Na cibulovo-houbové crostini:
- asi 60 g másla
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 450 g čerstvých hub
- asi 80 ml červeného vína (může být i bílé, brandy nebo portské)
- několik snítek čerstvého tymiánu + na ozdobu
- ½ lžičky sušeného rozmarýnu
- sůl
- pepř
Na cherry & ricotta crostini:
- 450 g cherry rajčat (různých barev)
- 1 až 2 lžíce olivového oleje
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- vločkovou sůl
- 200 g ricotty
- 6 lístků bazalky + na ozdobu
- kůru a šťávu ze ¼ citronu
- pár lžiček bazalkového pesta
Na cca 24 chlebíčků potřebujete:
- 2 větší, klidně včerejší, bagety (světlá / tmavá / rustikální)
- olivový olej na zakápnutí
- asi 2 stroužky česneku na potření
Postup
- Hned na začátek vyndejte z chladu hanger steak, rozbalte jej, neoplachujte, neočišťujte, pouze nechte odpočívat při pokojové teplotě. Pak se s klidným svědomím můžete pustit do přípravy houbové směsi.
- Na másle osmahněte na měsíčky nakrájenou cibuli, pak nechte v pánvi rozvonět nadrcený česnek a přidejte očištěné a nakrájené houby. Restujte přibližně 5 minut do změknutí a získání zlatohnědé barvy. Směs podlijte červeným vínem, přidejte obrané lístky tymiánu, sušený rozmarýn, sůl a pepř. Jakmile se odpaří alkohol, směs stáhněte z plamene, přiklopte a nechte prozatím stranou.
- Umyjte a osušte cherry rajčata. Překrájejte je na poloviny, větší kousky klidně na čtvrtiny. Rajčata smíchejte v míse se lžící olivového oleje, tymiánovými lístky a vločkovou solí. Rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem (ideálně řeznou stranou vzhůru) a vložte do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečte přibližně 30 minut.
- Zatímco se pečou rajčata, nakrájejte bagety na silnější šikmé plátky. Vyskládejte je vedle sebe na velký plech vyložený pečicím papírem a zakápněte olivovým olejem. Hotová rajčata vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Místo nich vložte do trouby nakrájené plátky baget a při stejné teplotě pečte 5 až 10 minut dozlatova a dokřupava. Po vyjmutí nechte trochu zchladnout a pak ihned potřete oloupanými stroužky česneku.
- Odpočatý steak potřete lehce olivovým olejem, který jste si rozetřeli v čistých dlaních. Ideální propečenost hanger steaku, abyste zachovali jeho křehkost, je někde mezi medium rare a medium. Vložte steak na rozpálený gril či grilovací pánev a z jedné i z druhé strany opékejte zhruba 4 minuty. Teplotu uvnitř steaku pak zkontrolujte ideálně teploměrem – měla by se pohybovat v rozmezí 55 až 60 °C. Poté nechte steak znovu odpočinout – tentokrát jej schovejte pod alobal (v pánvi či zapékací míse) a nechte alespoň 10 minut odpočinout v blízkosti tepla – klidně na otevřených dvířkách trouby, kde jste pekli rajčata a bagetky. Maso se tak krásně povolí a udrží si teplotu i šťávu.
- Zatímco maso odpočívá, ricottu smíchejte se lžičkou olivového oleje, nasekanými lístky bazalky, citronovou kůrou a šťávou. Připravenou ricottou natřete třetinu opečených bagetek, na ni vyskládejte rajčata, pokapejte bazalkovým pestem a ozdobte bazalkovými lístky.
- Na druhou třetinu pečiva naneste bohaté množství houbové směsi a posypejte čerstvým tymiánem. Na poslední třetinu rozdělte pokrájenou buvolí mozzarellu. Odpočatý hanger steak nakrájejte ostrým nožem na plátky napříč svalovým vláknům. Plátky masa položte na burratu, posypejte vločkovou solí a opepřete čerstvě mletým pepřem. Ozdobte výhonky bílé hořčice a zakapejte balzamikovým octem.