Připravit filet ryby k večeři je poměrně snadná úloha. Připravit ho tak, abyste s chutí dodrželi své předsevzetí zařadit rybu častěji do jídelníčku, je s tímto receptem také snadné. Krom sladkovodní tilápie můžete sáhnout i po jiných druzích ryb, jako je pražma, treska, candát nebo siven. Citron rybám zkrátka sluší. A bramborovo-celerová kaše jde ruku v ruce s jejich lehkostí.
Tilápie s kapary a citronem s bramborovo-celerovou kaší
Na 2 porce bramborovo-celerové kaše potřebujete:
- 250 g oloupaných brambor (nejlépe varný typ C)
- 250 g oloupaného celeru
- 1 stroužek česneku
- Sůl
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce mléka
- Máslo a čerstvě mletý pepř k podávání
Tilápie s kapary:
- 2 filety tilápie
- 1 lžíce hladké mouky
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- ¼ lžičky mletého rozmarýnu
- Olivový olej
- Máslo
- 1 citron
- Hrst drobných kaparů
- Hrst najemno pokrájené hladkolisté petržele
Postup
- Brambory a celer nakrájejte na menší kusy a vložte do vroucí osolené vody. Česnek nakrájejte na slabé plátky a přidejte do hrnce. Vařte 12 až 15 minut doměkka. Zeleninu neslévejte, ale sceďte přes cedník, abyste nepřišli o česnek. Šťouchadlem rozmačkejte zeleninu do kašovité konzistence. Přidejte lžíci másla, asi 2 lžíce mléka a šťouchejte, případně šlehejte najemno. Před servírováním ozdobte hoblinkami zbylého másla a pepřem.
- Filety tilápie osušte papírovou utěrkou. V misce promíchejte hladkou mouku s velkou špetkou soli, mletým pepřem a rozmarýnem. Rybu z obou stran poprašte moukou a rukou trochu uhlaďte. Přebytečnou mouku oklepejte.
- V pánvi rozehřejte asi lžíci oleje a rybu z obou stran po 2 minutách opékejte dozlatova. Rybu opatrně přendejte na talíř a plamen ztlumte. Do pánve přidejte větší lžíci másla, šťávu z 1 citronu a hrst kaparů. Nechte minutu až dvě probublávat. Poté rybu omáčkou přelijte a posypejte najemno pokrájenou petrželí.
- Rybu ihned servírujte s kaší.
TIP: Nejste-li příznivcem kaší, zkuste rybu doplnit například pečenou zeleninou, salátem s batáty a quinoou, batátovými hranolky anebo originální low carb přílohou.