Domovinou omáčky romesco je prosluněné Španělsko, kde se často podává k pečeným bramborám. Skvěle doplní i grilovanou rybu, maso či těstoviny a můžete ji servírovat také na opečeném chlebu obloženém například pečenou či grilovanou zeleninou, vejcem nebo chorizem. Perfektně doplní také hovězí kofty nebo domácí rybí prsty. Servírovat ji můžete jak za tepla, tak za studena. V lednici, zavřená ve skleničce, vám vydrží asi týden.

Úprava květáku pečením je naše oblíbená, protože mu prospěje mnohem více než poněkud nudné vaření. Přesvědčit se o tom můžete u sladkokyselého květáku po asijsku, krémové květákové omáčky na těstoviny nebo třeba v teplém salátu s tahini dresinkem.

Celý leden vám kromě Pondělí bez masa servírujeme i veganské recepty v rámci výzvy Veganuary (hádáte správně, jedná se o kombinaci slov vegan January). Ta si klade za úkol rozšířit rostlinný způsob stravování do širší společnosti, a podpořit tak jak etický, tak ekologický aspekt veganství. Omezením živočišných produktů totiž prospějete nejen sobě a zvířatům, ale také planetě.

Pečený květák s omáčkou romesco

Na 4 předkrmové porce potřebujete:

  • 1 menší nebo středně velký květák
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Petrželka na posypání

Omáčka romesco:

  • 2 červené papriky
  • 2 rajčata
  • 1 červená cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g blanšírovaných mandlí
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • Sůl & čerstvě mletý pepř
  • Popř. toustový chléb na zahuštění

Postup

  1. Papriky položte na plech vyložený pečicím papírem. Rajčata zbavte „bubáků“ a na druhé straně (na špičce) je nařízněte křížkem. Křížkem vzhůru je také položte na plech, co nejdál od paprik, protože rajčata pouštějí šťávu a není žádoucí, aby se vylila pod papriky. Červenou cibuli oloupejte, překrojte napůl a položte také na plech, je jedno kam.
  2. Pečte při 200 °C 50 minut. Po 20 minutách pečení opatrně otočte papriky a přidejte na plech neoloupané stroužky česneku.
  3. Mandle opečte nasucho na pánvi lehce dozlatova. Nechte chladnout.
  4. Když se zelenina upeče, přendejte kleštěmi papriky do misky, zakryjte fólií a nechte půl hodiny zapařit. Z rajčat opatrně sloupněte slupku a pomocí kleští vymačkejte šťávu. Rajčata přendejte do food procesoru. Přidejte vyloupané stroužky česneku a cibuli. Přidejte i mandle, citronovou šťávu, olej, mletou papriku, sůl a pepř.
  5. Papriky opatrně oloupejte. Opatrně proto, že budou ještě plné horké tekutiny. Tu z paprik otřete a zbavte je i semínek. Papriky přendejte do food procesoru a pak vše rozmixujte dohladka. Pokud se vám zdá omáčka řídká, můžete ji zahustit toustovým chlebem. Ten zbavte kůrky, nasekejte nadrobno a ještě chvíli mixujte.
  6. Hotovou omáčku, pokud ji budete právě podávat, ohřejte, ale nevařte. Pokud ji chcete uchovat na později, zavřete ji do skleničky a uložte do lednice. Spotřebuje do týdne.
  7. Květák zbavte postranních listů a rozkrojte jej na čtvrtiny nebo rozeberte na růžičky. Každou dobře ze všech stran potřete olejem a osolte. Položte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C 25 až 30 minut doměkka.
  8. Květák podávejte s teplou omáčkou romesco. Posypejte petrželkou nasekanou najemno.

Tip: Pokud chcete k pokrmu přidat nějakou sacharidovou přílohu, skvěle bude pokrm chutnat s pečenými bramborami. Pokud chcete naopak doplnit bílkovinnou složkou, můžete zkusit tofu nebo na másle opečenou tresku.