Ve chvíli, kdy plavky po sezoně zmizí do hlubin šatní skříně, ztrácí se i ostych před nějakou tou sladkou neřestí. Pár koblížků se pod velkým svetrem jistojistě ztratí. Musí, protože neochutnat by byla velká škoda.
Tvaroh a dýně těsto krásně zvláční, přitom zůstává báječně nadýchané a jemné. Vůně koření oblaží smysly a zahřeje vás hluboko uvnitř. Pokud je váš svetr tak velký jako láska ke sladkému, můžete si kobližky namáčet do čokoládové omáčky namísto skořicového cukru. A kdo to rád „křupavé“, nachystá si ještě mističku se sekanými ořechy k obalení. Zkusit můžete i strouhaný kokos. Pak ale doporučuji z těsta vynechat kardamom a přidat raději mletou vanilku nebo vanilkový extrakt či pastu.
Nekynuté dýňovotvarohové koblihy
Na 30 až 35 kousků potřebujete:
- 120 g dýňového pyré (viz poznámka pod receptem)
- 120 g měkkého polotučného tvarohu
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkové pasty
- 100 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- ¼ lžičky mleté kurkumy
- Špetka kardamomu
- Špetka soli
- Olej na smažení (např. řepkový)
- Moučkový cukr a skořice na obalení (asi 1/3 hrnku cukru a 1/3 lžičky mleté skořice)
Postup
- Dýňové pyré, tvaroh, vejce a vanilkovou pastu prošlehejte metličkou.
- Ve vedlejší míse smíchejte sypké ingredience: mouky, cukr, kypřicí prášek, kurkumu, kardamom a malou špetku soli.
- Sypkou směs dobře propojte s dýňovotvarohovou a vymíchejte polotuhé těsto.
- V hrnci rozpalte vysokou vrstvu oleje. Pomocí dvou lžiček vykrajujte z těsta kuličky a vkládejte je do rozpáleného oleje. V průběhu vykrajování kontrolujte, které koblížky už jsou usmažené dozlatova. Ty hotové vyndejte na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby odsály přebytečný tuk. Pokračujte s vykrajováním, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- Hotové, ještě teplé kobližky obalujte ve směsi moučkového cukru a skořice.
Jak vyrobit dýňové pyré
Dýni hokaido překrojte napůl, z vnitřku vydlabejte semínka a poloviny rozkrojte ještě jednou, aby se dýně rychleji propekla. Tak, jak byla dýně u sebe, ji položte řeznou stranou dolů na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 190 °C asi 40 až 50 minut. Jestli je dýně hotová, poznáte jednoduše píchnutím nože do dužiny. Měkkou dýni přendejte na tác a nechte vychladnout. Nakonec pomocí lžíce vydlabejte měkkou dužinu od slupky a tu rozmixujte dohladka. Máte hotové pyré, které využijete na přípravu dýňových lívanců, do krémového dýňového rizota, na dýňové brownies, dýňový cheesecake, dýňovou bábovku nebo do zdravějších dýňových řezů. V lednici vám vydrží asi 3 dny a v mrazáku až 3 měsíce.