Ať už grilujete maso, sýry, zeleninu, mořské potvůrky nebo třeba veganské burgery, dobrá příloha ještě nikdy žádné grilování nezkazila. A občas může být tak dobrá, že díky ní klidně zapomenete i rozpálit gril. Zkrátka, naše pečivo (a jeho alternativy), saláty i dezerty vás budou bavit celou grilovací sezonu!
Božské burgerové housky s ananasem
Pokud je vám povědomá situace, kdy si dáte skvělý burger, ale houska v kvalitě pokulhává a vám to tak zkazí celý dojem, potřebujete ve svém životě havajské ananasové housky. Jsou tak vláčné, voňavé a máslové, že do nich ten burger skoro ani nebudete potřebovat. Správně tušíte, že stejně jako u legendární pizzy havaj se do receptu vetřel ananas. Ale! Nebojte se nic, na chuti opravdu není poznat.
Ďábelské housky na podporu trávení
Černé chilli burgery s kuřecími stripsy naplňují veškeré představy o tom, jak vypadá, voní a chutná peklo, a přitom si užijete i božský požitek. V chuti burgeru neucítíte jen palčivost chilli, ale také lahodnou majonézu s kouřovou příchutí. Mezi zuby zakřupe kousek smaženého šťavnatého kuřete, po kterém rozhodně zatouží i malí hříšníci zbožňující obdobné fastfoodové speciality.
Máslové housky na mini burgery
Máslové bulky perfektně chutnají samy o sobě, takže se můžou hodit k snídani – s džemem, se sýrem nebo jako příloha k míchaným vajíčkům. Krom toho se ale stanou báječnou součástí vašich luxusních burgerů a miniburgerů. Boží jsou taky plněné trhaným vepřovým masem.
Bezlepkové placky bez mouky oopsie bread
Pokud jste celiak nebo nehodláte své předsevzetí, že omezíte klasické pečivo, porušovat ani na grilovačkách, vyzkoušejte oopsie bread. „Oopsíci“ se skládají z vajec a krémového sýru. Do základu pak můžete přidat i další přísady jako chia semínka, bylinky nebo parmezán. Jsou výbornou náhražkou klasického moučného pečiva.
Cizrnová placka socca
Socca je oblíbeným pouličním jídlem v Nice a často se podává se sklenkou vychlazeného růžového vína. Abyste se nejlépe přiblížili její lahodné chuti, pečte ji v troubě na litinové pánvi a ke konci ji lehce ogrilujte. Socca perfektně zastane roli bezlepkové pizzy, přílohy ke grilování nebo ji můžete podávat jako ne jen tak ledajaký snídaňový toast.
Domácí jogurtový naan
Nadýchaný domácí naan perfektně doplní nejen šťavnaté mleté biftečky, ale i další orientálně laděné dobroty z grilu.
Mexický kukuřičný salát se sýrem
Kukuřičný salát se sýrem vypadá velice nenápadně, ale kukuřice opečená na másle mu dodá tak dobrou chuť, že tato příloha snadno zastíní veškeré další účastníky grilování.
Grilovaná polenta s parmezánem
Grilovaná polenta poslouží jako chutná příloha k letním grilovačkám. Stačí ji však doplnit o výraznější sýry s větší dávkou bílkovin a nebudete potřebovat ani maso. Skvěle si rozumí s parmezánem, gorgonzolou nebo sýrem fontina. Polentu doplňte o pečenou zeleninu a dochuťte bylinkami či oříšky. Může sloužit i jako lahodný předkrm.
Řecký okurkový salát tzatziki
Tenhle vyhlášený řecký salát je bezvadným způsobem, jak zpracovat velké množství okurek a zároveň připravit osvěžující přílohu ke grilovanému masu a zelenině. Tzatziki jsou na rozdíl od našeho vodnatého okurkového salátu krásně husté, podstatně sytější a ovoněné česnekem, čerstvými bylinkami a citronem. Když okurky dobře vymačkáte (šťáva samozřejmě nepřijde nazmar!) a tzatziki vychladíte, lepší letní předkrm nenajdete.
Zelný salát coleslaw
V klasickém zelném salátu nesmí chybět bílé zelí, mrkev a poctivý majonézový dresink s příjemně nakyslou chutí po vinném octu. Přidáním červeného zelí, cibule, chilli papričky a petrželky vytvoříte coleslaw pestrobarevnější a chuťově výraznější. Jestli vám bude chutnat více či méně než klasika, to už je otázka, nad kterou můžete přemýšlet a debatovat spolu s ostatními strávníky při jeho ochutnávání.
Ředkvičkovo-okurkový salát se sýrem feta
Osvěžující salát plný ředkviček, okurek a cukrového hrášku voní čerstvě nasekanými bylinkami a chuť mu dodává výborná miso zálivka i svěží jogurtový dresink. Stoupající teploty si o takový křupavý svěží salát přímo říkají.
Cuketový salát s cizrnou a kozím sýrem
Cuketová sezona přináší spoustu příležitostí, kde zužitkovat tuto oblíbenou a variabilní zeleninu. Salát s cizrnou je sice vcelku snadný, zato ale chutná báječně a příjemně vás zasytí.
Klasický Caesar salát
Proč je na menu téměř každé restaurace? Protože je prostě dobrý! Caesar salát s pikantní zálivkou, křupavými krutony, parmezánem a ve zprzněné (ale chutné!) verzi ještě se šťavnatým kuřetem a slaninou je jídlo, kterým urazíte málokoho. Ingredience na salát si připravte předem, kuře pak opečte na grilu a večeři máte vyřešenou!
Okurkový salát s arašídy & chilli
Přečtěte si příběh o tom, jak z několika málo jednoduchých ingrediencí během 10 minut vykouzlit báječnou přílohu či lehkou večeři. V hlavní roli je salátová okurka, křupavé arašídy, čerstvé chilli a koriandr (který v případě jeho nesnášenlivosti ale hravě nahradíte mátou).
Melounový salát s fetou a jahodami
Tenhle salát je přesně ten typ jídla, který jste sice už x-krát někde viděli, ale dokud vám ho někdo snad rovnou nenaservíruje, nejspíš si ho nevyberete ani z menu, ani na domácí přípravu. A to je velká škoda! Protože kombinace chladivého melounu, máty, jahod a kozího nebo ovčího sýru je vážně boží (a navíc hotová během chvilky).
Portobello steak & paprikový kuskus
Maxi žampiony se vznešeným názvem portobello unesou sice různé druhy náplní, ale v řadě případů si svou vznešenost ponechají bez ní. Nechte pro jednou portobello zahrát hlavní roli, kdy bude moct vyniknout jeho osobitá chuť a šťavnatost. Pak už bude jen na vás, jestli ho doplníte paprikovým bulgurem nebo i grilovaným masem či sýrem.
Brambory hasselback s bylinkovým máslem
Není žádné velké umění uvařit dobré jídlo z luxusních ingrediencí, mnohem větší výzvou je zpracovat ty nejdostupnější suroviny tak, že si po ničem nákladnějším ani nevzdychnete. A právě takovou úpravou jsou křupavé česnekové brambory hasselback.
Pečená cuketa hasselback s parmezánem
Podobně jako brambory hasselback je cuketa v nařezané podobě skvělou přílohou ke grilovanému masu. Pečená cuketa však plní nejen funkci lahodné přílohy, se smetanovým jogurtem je výborná i jako lehký vegetariánský oběd.
Květákové pyré, pečená mrkev & karamelizované zelí
Ačkoli sacharidy nepovažuji za kdovíjaké zlo, pravdou je, že pokud chcete někde v jídelníčku ubrat, právě omezení škrobovinových příloh udělá s vaší váhou hodně. Ideální řešení je nahradit je zdravějšími zeleninovými přílohami s minimem sacharidů, zato maximem chuti a živin. Dopřejte si pečenou mrkev s česnekovým miso máslem, hedvábnou květákovou kaši nebo křupavé zelí, které pečením hezky zkaramelizuje, a knedlíky, chleba či brambory vám hned budou chybět o poznání méně.
Brambory na bouchačku
Ačkoli vám rozpis surovin nabízíme, tak se spíše než o klasický recept jedná o inspiraci, jak lahodně využít brambory a všelijaké zbytky, co máte v lednici, k vykouzlení křupavé bramborové přílohy.
Jacket potatoes
Brambory v kabátku – jak bychom mohli jacket potatoes nazvat – mají úžasnou křupavou slupku a měkký vnitřek obohacený o různé náplně. Pro skvělou chuť si vystačíte jen s máslem, solí a pažitkou, ale vyzkoušet můžete i variantu s křupavou slaninou a rozteklým čedarem anebo jemnou lososovou náplň s vůní kopru a citronové kůry.
Chipsy z bramborových slupek & glazovaná mrkev
Bramborové slupky, kedlubnové listy, květákové košťály, mrkvová nať a nálev z cizrny. Pokud vám to spíš než vstupní suroviny do kuchyně připomíná obsah vašeho odpadu, inspirujte se našimi zero waste recepty!
Špenátový salát s avokádem, mozzarellou a pečenou cizrnou
Saláty mají jednu obrovskou výhodu. Zatímco například pro vás mohou zastat úlohu samostatného hlavního chodu, někdo jiný (a to klidně ze stejné domácnosti) si na něm pochutná v podobě přílohy. Špenátový salát s křupavou cizrnou určitě skvěle doplní pečená masa s bylinkami i speciality z mletého masa jako sekané biftečky, kebaby nebo karbanátky. O vegetariánských pokrmech typu zeleninové placky nebo gözleme ani nemluvě.
Rajčatový salát panzanella
Milovníci rajčat salát panzanella dobře znají. Jeho italské kořeny se nezapřou, a proto už možná tušíte, že základem, kromě plně vyzrálých a čerstvých rajčat, bude také kvalitní olivový olej a bazalka. Podstatnou část salátu tvoří pečivo, resp. krutony z pečiva, které není již nejčerstvější. Je to ideální způsob, jak ho upotřebit a ještě si na něm pochutnat. Krutony do sebe skvěle nasáknout šťávu z rajčat a dresinku.
Mangové lasí
Lassi je typický indický nápoj podporující trávení, zklidňující žaludek i mysl. V horkých dnech příjemně ochladí organismus – ne nadarmo je právě v Indii nepostradatelným nápojem vyprahlých dní. Po grilování vás příjemně osvěží i zastoupí dezert.
Cottage zmrzlina bez zmrzlinovače
Zmrzlina z cottage sýru oběhla TikTok již před pár měsíci, ale nestrachujte se, pokud jde tato sociální síť trochu mimo vás, a (stejně jako někteří z nás) jste se o ní dozvěděli až nyní. Ačkoli jsme u zmrzlinového trendu trochu opozdilci, na dokonalé chuti této jednoduché letní lahůdky to nic nemění.
Banánové nanuky
Ty nejjednodušší věci jsou často také ty nejlepší. Třeba mražené banány – zmrazením zesládnou a jejich konzistence se změní na parádně krémovou a připomínající zmrzlinu. Banány v čokoládě jsou navíc výbornou volbou dezertu na večírky – zaprvé se do jejich výroby můžou zapojit hosté (a každý si tak vyrobit nanuk přímo podle svých představ) a zadruhé se nic nestane, když se na dezert nedostane – jednoduše si banány necháte v mrazáku na příště.
Melounový sorbet, koktejl & smoothie
Pokud se také potřebujete v těchto dnech trochu zchladit, naše osvěžující recepty z vodního melounu vám přijdou zcela jistě vhod. Svěží smoothie s jahodami a banánem, ledový limetkový sorbet i koktejl z melounu jen pro dospělé tvoří z největší části voda a skvěle vás tak ochladí (nicméně doporučujeme je během dne konzumovat ideálně v tomto, a ne opačném pořadí).
Čokoládová zmrzlina bez zmrzlinovače
Pokud se zrovna nevidíte jako majitel mnoha specializovaných kuchyňských přístrojů, jistě vás potěší, že domácí zmrzlinu s perfektně krémovou konzistencí zvládnete i bez zmrzlinovače. Stačí vám k tomu šlehačka, slazené kondenzované mléko a alkohol, který dopomůže tomu, že zmrzlina zcela nezatuhne, a tedy půjde pěkně kopečkovat.
Gin & Tonic nanuky
Dezert a drink v jednom?! Na začátek pro vás nicméně mám jednu velice smutnou zprávu (a připomenutí základů z fyziky): alkoholu do nanuků nemůžete dát moc, protože by vám nezmrzly. Proto to zkuste vydržet a uvedený poměr víceméně dodržet, jinak budete mít spíše sorbet (i když ani ten není špatný). Cin cin!