Nákupy a prodeje nemovitostí. Započaté a dokončené developerské projekty. Investice do betonu a cihly. Architektura. Nová jména. Forbes RealDeal je pravidelný souhrn, který vám vždy naservíruje to nejzajímavější, co se v uplynulých čtyřech týdnech na českém realitním a stavebním trhu událo. Vše, co byste z oblasti nemovitostí měli vědět. Na jednom místě.

Jako by si nemovitostní trh přes léto také udělal prázdniny. Přesto jsme ale pro vás i v červenci několik zajímavých zpráv ze světa realit našli. Tak pojďme na ně.

Miliardové (bez)reality. Realitka, která není realitkou, protože je Bezrealitky, se nadále rozrůstá. Poté, co platforma na začátku roku získala padesátiprocentní podíl v Maxima Reality, spolu nyní obě společnosti vstupují do nové nemovitostní skupiny European Housing Services investora Marka Rosenbauma. Cíl? Do roka být na miliardě obratu.

Nádraží v Brně. Na jihu Moravy se po rocích dohadů konečně dočkali. Brňané už vědí, jak bude vypadat nové vlakové nádraží, které ve městě vyroste. A mají se na co těšit: za astronomických padesát miliard se jim dostane stavby z pera světových architektů. Jestli se jí tedy ještě dočkají, otevření moderního terminálu je naplánováno na roky 2032 až 2035.

Hvězdy na Prahou. Navzdory krizi, kterou obor hospitality v české metropoli prochází, v hlavním městě už brzy vyroste pětice nových luxusních hotelů. Krize je totiž především co? Příležitost přece! Své o tom vědí v Hyattu, Fairmontu, Mariottu, Almanacu i Ritz Carltonu.

Hotel Andaz Prague (Hyatt)

Miliardario ceco in politica. Radovan Vítek a jeho římské námluvy jsou na Apeninském poloostrově dlouhodobé téma. Záměr třetího nejbohatšího Čecha vybudovat v italské metropoli fotbalový stadion už nerozebírají pouze tamní tifosi. Nedávno se z něj stalo politické téma před volbami nového vedení města.

Uzákoněno jest. Česko se po letech dočkalo novely stavebního zákona. Novely hojně diskutované a vášně rozdmýchávající. Proč tomu tak je? A změní legislativa, na niž se čekalo, stav na realitním trh k lepšímu?

Jsem tak vysoko, nebe není limit, rapuje v jedné písni český interpret Nik Tendo. Tenhle refrén si ale klidně mohou pobroukávat i prodejci bytů, jejichž ceny míří stále nezadržitelně vzhůru. Kdy a kde za zastaví?

Nik Tendo kýžený moment není schopen předpovědět. Hypotéky jsou sice pořád dostupné – a je o ně enormní zájem – na průměrný byt v Praze ale abyste měli pomalu našetřeno aspoň milion plus.

Za sluncem. Anebo své úspory vložte do nemovitostí v teplejších krajinách, kde jejich hodnoty stále nedorostly takových výšin. Navíc díky tomu nebudete muset každoročně řešit, kam k moři a kde se ubytovat. Co takhle Chorvatsko, Španělsko nebo snad stále populárnější Albánie?

První dáma. Konkrétně české architektury. S Evou Jiřičnou jsme vedli obsáhlý rozhovor o tom, proč je Praha zapšklá, co jí chybí, proč by si metropole zasloužila legrační budovu a jak vnímá stopku, kterou dostal její projekt Centrum Nového Žižkova.