Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Když jsem narazila na paleo verzi hummusu, představa pravěkých lidí namáčejících si v jeskyni zeleninové hranolky do mističky s dipem mě natolik nadchla, že jsem ji prostě musela vyzkoušet. Jelikož v paleo a Whole30 dietě jsou luštěniny, a tedy i cizrna, na black listu, „hlavní hmotu“ nahradíte bramborami, které snadno ochutíte do podoby velice podobné klasickému hummusu. Takový dip je pak přívětivější i k vašemu trávení – pokud vás luštěniny nadýmají, u lehce stravitelných brambor nic takového nehrozí (snad ještě česnek zvolte raději v sušené či pečené formě).

Pravěký kámen úrazu nastává ve chvíli, kdy brambory rozmixujete – stanou se sice krásně hladkými, ale také dost lepkavými, proto zvažte raději jejich rozšťouchání či rozmačkání. Další možnost je použít sladké brambory (nejlépe pečené), kterým mixování nevadí. Jen pak doporučuji přidat trochu chilli, abyste vyvážili nasládlou chuť batátů.

Bramborový hummus (bez cizrny) se zeleninou

Potřebujete:

  • 500 g brambor
  • Sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g tahini
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky uzené papriky (+ další na posypání)
  • ¼ lžičky mletého římského kmínu
  • 10 lžic extra panenského olivového oleje (+ další na servírování)

Postup

  1. Brambory uvařte v dost osolené vodě ve slupce doměkka. Oloupejte je, pokrájejte na menší kusy a přemístěte do mixéru nebo mísy, ve které je budete šťouchat.
  2. K horkým bramborám přidejte prolisovaný česnek, sezamovou pastu tahini, citronovou šťávu, uzenou papriku, římský kmín, olej a trochu soli a promixujte nebo rozšťouchejte na hladkou pastu.
  3. Podle potřeby zřeďte dalším olejem či vodou a dochuťte solí, citronem, paprikou nebo tahini.
  4. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a servírujte pokapané olivovým olejem a posypané paprikou, sezamem nebo sekaným koriandrem.