Stokrát otřepaná fráze, že v jednoduchosti je krása, se nám opět potvrzuje. Sametovou pěnu zvanou po francouzsku sabayon a v Itálii zabaione či zabaglione vykouzlíte jen ze žloutků, cukru, sladkého vína a vanilky, i když tu už leckdo ani nedává. Připravuje se podobně jako holandská omáčka v páře, ale je ještě o level jednodušší. A nadýchanější! Spolu s čerstvým sezónním ovocem tak ve vedrech poslouží jako perfektní letní dezert, který vás neodrovná na zbytek dne.
Sabayon/zabaione/zabaglione: žloutková vinná pěna
Na 4 porce potřebujete:
- 4 žloutky
- 70 g cukru krupice
- ½ vanilkového lusku
- 70 g sladkého či dezertního vína (např. Marsala, bílé Oporto nebo i vaše oblíbené voňavé sladší víno)
- Ovoce k podávání
Postup
- Připravte si vodní lázeň: misku (kovovou či z varného skla), ve které budete krém šlehat, a o něco menší hrnec s vodou, do kterého misku vložíte tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny vody.
- Žloutky s cukrem v misce prošlehejte, ke směsi vyškrábněte zrníčka z vanilky a přilijte alkohol , položte na hrnec, vodu přiveďte k mírnému varu a vyšlehejte (nejlépe elektrickým šlehačem) do husté pěny, bude to trvat několik minut.
- Kdyby krém příliš rychle houstl, stáhněte teplotu, abyste místo pěny neměli míchaná vajíčka – moc velký žár dezertu nesvědčí, tak buďte trpěliví a raději ho připravujte na mírném ohni.
- Rozdělte do misek či skleniček a podávejte s čerstvým ovocem.
Tip: V zimě dezert servírujte s mandlovými sušenkami amaretti nebo cantuccini či příště pěnu dochuťte místo vanilky citronovou kůrou. A ze zbylých bílků upečte roztomilé mini pavlovy nebo křupavé pistáciové laskonky!