Zarytí milovníci masa namítnou, že velkým minusem čočkové sekané je zkrátka to, že není z masa. Ti, co jsou vegetariánským alternativám pokrmů otevření, v ní shledají naopak spoustu benefitů – kromě těch zdravotních a ekologických nemusíte například shánět čerstvě namleté maso. Čočkovou sekanou totiž připravíte z toho, co míváte ve spíži, kdykoli na ni dostanete chuť. Mimoto jde o skvělé a vyvážené jídlo do krabičky, které můžete doplnit řadou příloh – salátem, různými druhy placek, pečenou zeleninou, pastinákovým pyré nebo gratinovanou brokolicí.

Čočková sekaná bez masa

Na 4 až 6 porcí potřebujete:

  • 300 g červené čočky, loupané, půlené
  • 600 ml vody
  • 2 bobkové listy
  • Sůl
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 vejce
  • 1 větší mrkev (100 až 120 g)
  • 40 g jemných ovesných vloček
  • 70 g slunečnicových semínek
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce najemno pokrájené petržele
  • Čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Čočku propláchněte v cedníku studenou vodou. Vložte do hrnce, zalijte dvojnásobkem vody, přidejte bobkový list a osolte. Pod poklicí vařte na středním plameni za občasného míchání asi 10 minut. Čočka do té doby změkne a získá kašovitou konzistenci. Odstavte z plotny a nechte 10 minut pod poklicí „dojít“.
  2. Než se uvaří čočka, osmahněte cibulku dozlatova na 2 lžících olivového oleje. Poté, co hořák vypnete, a cibulka přestane syčet, vmíchejte drcený kmín – uvolní se lépe jeho vůně.
  3. Čočku po 10 minutách odklopte a za občasného promíchání nechte zchladnout. Během stydnutí uvolní čočka ještě více škrobu a lehce zhoustne.
  4. Mrkev nastrouhejte najemno. Ovesné vločky promixujte v mixéru, aby získaly jemnější konzistenci. Restovanou cibulku, vejce, mrkev, vločky, slunečnicová semínka, lahůdkové droždí, prolisovaný česnek, petržel, špetku soli a pepře promíchejte s čočkou.
  5. Plech vyložte pečicím papírem. Ze směsi utvořte šišku a uhlaďte rukama potřenýma olejem.
  6. Sekanou vložte do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečte zprudka 15 minut a pak ztlumte na 200 °C. Pečte dalších 30 až 35 minut.

Tip: Čočkovou sekanou můžete dochutit i dalšími druhy koření a bylinek. Krom toho můžete do sekané vmíchat houby (žampiony restované na pánvi s trochou oleje anebo uvařené sušené houby), olivy nebo sušená rajčata s kapary. Pokud milujete chutě indické kuchyně, zkuste vmíchat například trochu garam masaly či směs římského kmínu, pískavice a mletého zázvoru.

S čím sekanou servírovat: Sekanou podávejte se salátem a jogurtovým dipem. Dobře chutná i s bramborovou nebo batátovou kaší, pastinákovým pyré a s řadou dalších zeleninových příloh. Vytvořit můžete také originální plněné pita chleby nebo sendviče.