Tak trochu jiné ‚peklo na talíři‘, dalo by se říct. Černé chilli burgery s kuřecími stripsy naplňují veškeré představy o tom, jak vypadá, voní a chutná peklo, a přitom si užijete i božský požitek. V chuti burgeru neucítíte jen palčivost chilli, ale také lahodnou majonézu s kouřovou příchutí. Mezi zuby zakřupe kousek smaženého šťavnatého kuřete, po kterém rozhodně zatouží i malí hříšníci zbožňující obdobné fastfoodové speciality. Proč jim pro jednou tuto nadílku nedopřát? Navíc si můžete být jisti složením. Pro děti bez chilli a pro velké zlobivce naopak s chilli nešetřete. Na tuhle nadílku budete dlouho vzpomínat.

Černé burgery s kuřecími stripsy v těstíčku

Na 4 černé burgerové housky potřebujete:

  • 12 g droždí
  • 10 g cukru
  • 70 g mléka
  • 6 g živočišného uhlí – 10 tabletek (seženete v lékárně)
  • 20 ml vody
  • 40 g másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 250 g hladké mouky + na pomoučení
  • 1 lžička soli
  • Vejce + 1 lžíce mléka na potření
  • Sezamová semínka na posypání

Kuřecí stripsy:

  • 400 g kuřecích prsou
  • Podmáslí
  • Sůl

Těstíčko:

  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 85 g hladké mouky
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ¼ lžičky najemno pokrájeného tymiánu
  • Špetka mletého chilli
  • Sůl

Na obalení:

  • 180 g kukuřičných lupínků
  • 60 g panko strouhanky
  • Olej na smažení

Dip:

  • 250 g majonézy (8 lžic)
  • 2 lžičky uzené papriky
  • Chilli podle chuti (v tomto případě směs rawit a jalapeňos)
  • Čerstvě mletý pepř

Navíc:

  • Rukola
  • Červená cibule
  • Rajčata
  • Koriandr
  • Chilli papričky

Postup:

  1. Začněte přípravou žemlí. Droždí rozdrobte do mističky a promíchejte s cukrem. Zalijte vlažným mlékem a nechte 15 až 20 minut na teplém místě.
  2. Živočišné uhlí, pokud kupujete v tabletkách, rozdrťte v hmoždíři a rozpusťte ve 20 ml vody. Další možností, jak přírodně obarvit těsto, je sépiové barvivo – budou vám stačit asi 4 g, ale počítejte se světlejší barvou housek.
  3. Rozehřejte máslo a nechte zchladnout. Poté prošlehejte s vejcem a žloutkem. Do zadělávací mísy robota nasypejte mouku a promíchejte se solí. Vlijte máslo s vejci, černou vodu s uhlím, vzešlý kvásek a nechte robot zpracovat těsto pomocí nástavce typu hák. Nechte zadělávat několik minut, aby bylo těsto krásně kypré a nadýchané. Zpracované těsto lehce posypejte moukou, mísu zakryjte utěrkou a nechte 1,5 až 2 hodiny kynout.
  4. Po nakynutí překlopte těsto na pomoučený vál a rukama krátce propracujte. Rozdělte na 4 stejně velké díly a z každého utvořte bochánek. Ideálně tak, že si vložíte těsto do dlaně a prsty vždy „přehrnete“ těsto směrem do středu a lehce vmáčknete dovnitř – takto zopakujete několikrát, abyste získali pěkně kulatý tvar. Bochánky přendejte na plech vyložený pečicím papírem hladkou stranou vzhůru. Přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
  5. Po vykynutí potřete bochánky vejcem rozšlehaným se lžící mléka. Posypejte sezamem. Vložte do trouby vyhřátí na 200 °C a pečte 18 minut. Nechte vychladnout.
  6. Kuřecí maso nakrájejte na široké nudličky nebo plátky. Podmáslí dobře osolte a maso do něj ponořte. Nechte marinovat 2 hodiny nebo ještě lépe přes noc zakryté v lednici. Díky tomu bude po usmažení pěkně křehké.
  7. Maso vyndejte z podmáslí. Prsty stáhněte zbytky podmáslí a přendejte na talíř. V míse metlou promíchejte ingredience na těstíčko. Namísto mletého chilli můžete použít pálivou mletou papriku. Výsledná konzistence by měla být jako hustší lité těsto a po vytažení metly by mělo těsto plynule stékat.
  8. Do druhé mísy vsypte kukuřičné lupínky a prsty rozmačkejte nadrobno. Promíchejte s panko strouhankou. Směs si rozdělte napůl, jelikož při obalování vlhne a je lepší obalovat maso po částech.
  9. Kousky masa obalujte v těstíčku. Lehce otřete o okraj mísy přebytečné těstíčko a přendejte do obalovací směsi. Kousek masa zahrňte směsí a rukou se ji snažte do masa „vtlačit“, aby dobře držela a maso bylo bohatě obaleno.
  10. Kuře smažte z obou stran ve vrstvě rozpáleného oleje. Obracejte zhruba po 2 minutách. Z oleje odkládejte stripsy na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
  11. Majonézu ochuťte uzenou mletou paprikou, najemno nasekanými chilli papričkami podle chuti, solí a pepřem. Pokud máte chuť na ještě pikantnější zážitek, můžete přidat prolisovaný česnek.
  12. Cibuli nakrájejte najemno, rajčata na plátky. Žemle prokrojte a dejte opéct na gril nebo pánev řeznou stranou dolů. Obě poloviny bulky na řezné straně potřete lžící dipu. Na spodní část nasypejte trochu cibule, posypejte rukolou, obložte rajčaty a kousky smaženého masa, posypejte koriandrem (kdo nemá rád, může vynechat) a přiklopte. Stačí už jen nasadit ďábelské rohy v podobě chilli papriček rawit a pekelný burger můžete servírovat.