Technika úpravy jídla zvaná stir-fry je založená na rychlé přípravě pokrmu v hluboké pánvi, kde se dobře propojí chutě ingrediencí. Výsledkem je poměrně zdravý pokrm, který lze sníst pouze hůlkami nebo vidličkou. Při přípravě se proto ingredience krájejí na menší kousky a díky rychlému zpracování si zachovávají svou čerstvost, strukturu a živiny.
Co můžete v receptu udělat jinak? Stir-fry obměňujte podle dostupnosti surovin i svých chuťových preferencí. Co se týče zeleniny, je možné fazolové lusky nahradit například brokolicí nebo cukrovým hráškem (ten nebude potřebovat blanšírování). Jarní cibulka zvládne záměnu za pórek a edamame za hrášek.
Stir-fry s tofu, fazolkami a soba nudlemi
Na 2 porce potřebujete:
- 150 g přírodního tofu
- 1 rovná lžíce kukuřičného škrobu
- Sůl & pepř
- Sezamový olej
- 150 g zelených fazolových lusků
- 50 g bobů edamame
- 1 větší mrkev
- 2 jarní cibulky
- 200 g soba nudlí
Zálivka:
- 40 ml světlé sójové omáčky
- 20 ml saké na vaření
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička medu nebo javorového sirupu
- 1 lžička najemno nastrouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička miso pasty
K podávání:
- Čerstvá chilli paprička nebo sušené chilli vločky
- Bílý a černý sezam
- Koriandr
Postup
- Začněte přípravou zeleniny. Fazolové lusky a edamame blanšírujte – krátce povařte, sceďte a přendejte do ledové vody. Fazolové lusky potřebují o něco delší dobu než edamame, a proto je vařte odděleně nebo přidejte k fazolkám asi po 1 až 2 minutách a poté vařte maximálně další minutu. Mrkev nakrájejte na slabé nudličky, dlouhé asi 5 cm. Cibulku nakrájejte na plátky.
- V mističce promíchejte ingredience na zálivku – sójovou omáčku, saké, citronovou šťávu, med nebo javorový sirup, zázvor, prolisovaný česnek a miso pastu.
- Soba nudle vařte asi 4 minuty ve vroucí vodě. Poté sceďte a propláchněte studenou vodou. Nechte v cedníku okapat.
- Tofu nakrájejte na plátky. Z obou stran každý osušte papírovou utěrkou a pak překrájejte na proužky. V mističce promíchejte škrob, špetku soli a pepře. Osušené tofu ve směsi obalte. Na lžíci sezamového oleje opečte dokřupava. Přendejte na talíř.
- Ve stejném woku nyní rozehřejte lžíci sezamového oleje. Mrkev s cibulí opékejte na středním plameni asi 1 minutu. Přidejte fazolové lusky a edamame a prohřívejte půl minuty až minutu. Přidejte opečené tofu. Zalijte omáčkou a míchejte jen do té doby, než se zelenina s tofu omáčkou obalí. Nakonec vsypte nudle a začnete promíchávat. Prohřívejte jen několik sekund, aby se nudle prohřály. Déle nevařte, aby do sebe těstoviny nenasákly příliš mnoho omáčky. Stáhněte ze sporáku a ještě klidně dál míchejte, je-li to potřeba.
- Naservírujte na talíře nebo do misek. Podávejte s chilli podle chuti, sezamem a koriandrem.