Listy ředkviček jsou příliš dobré na to, aby skončily na kompostu. Obsahují spoustu cenných vitaminů a minerálů a jejich chuť je příjemně štiplavá až nahořklá. Nať ředkviček se hodí skvěle do salátů, smoothie či polévek. Připravíte z ní rovněž luxusní pesto, které využijete do spousty dalších pokrmů.

Ředkvičkové pesto si vychutnáte na opečené bagetce nebo s čerstvými těstovinami. Potřete jím pizzu, ozdobíte polévku nebo jej využijete jako náplň do listového těsta či slaných buchet. Perfektně dochutí i různé druhy salátů.

Parmezán pesto zvýrazní a dodá mu příjemně slanou chuť. V případě, že chcete ponechat pesto veganské, nahraďte parmezán lahůdkovým droždím, díky kterému si rovněž výraznou chuť zachová. Pro krásný jas a extra svěží chuť přidejte do pesta citronovou šťávu s několika lístky čerstvé máty. Ředkvičky samotné pak využijte na ozdobu, do salátů, závitků, nebo si je vychutnejte pečené s chřestem na výborné cizrnové palačince.

Pesto z listů ředkviček

Na 2 dózy (každá 130 ml) potřebujete:

  • 25 g slunečnicových semínek
  • 25 g piniových oříšků
  • 25 g pražených nesolených pistácií + na ozdobu
  • 100 g ředkvičkových listů (asi ze 4 svazků ředkviček)
  • 2 stroužky česneku
  • 25 g strouhaného parmezánu
  • 1 až 2 lžíce citronové šťávy
  • Asi 120 ml EP olivového oleje + na zalití
  • Asi 6 listů máty + na ozdobu
  • Mořská sůl & čerstvě mletý pepř

K podávání:

  • Bageta
  • Ředkvičky
  • Výhonky červené ředkvičky
  • Microgreens ředkvička

Postup

  1. Slunečnicová semínka, piniové oříšky a pistácie opékejte nasucho na pánvi, dokud se nerozvoní. Průběžně míchejte. Pak je nechte vychladnout a samostatně rozmixujte.
  2. Do pesta vyberte pouze svěží zelené listy ředkviček, případné nažloutlé nepoužívejte. Důkladně je properte a nechte okapat. Stroužky česneku nasekejte nadrobno a spolu s listy vložte do mixéru.
  3. Přidejte strouhaný parmezán, rozemletá semínka s oříšky, čerstvě vymačkanou šťávu z citronu, olivový olej a lístky máty. Osolte a zlehka opepřete čerstvě mletým pepřem.
  4. Vše společně rozmixujte do jemné konzistence. Podle potřeby dochuťte nebo přikápněte olej. Pesto nalijte do čistých uzavíratelných dóz a zalijte tenkou vrstvou oleje. V lednici vydrží několik dní.
  5. Ředkvičkové pesto podávejte s opečenou bagetkou, ozdobte překrojenými ředkvičkami, výhonky ředkviček i microgreens.

Tip: Část ředkvičkových listů můžete nahradit bazalkovými. Dodají pestu na větší jemnosti.