Prostřete slavnostní stůl a pochutnejte si s těmi nejbližšími na lahodné kuřecí roládě plněné bylinkovou nádivkou, na pečené mrkvi a na bulguru s dýňovým olejem, sušenými rajčaty a feta sýrem.

Společný víkendový oběd v sobě skrývá mnohem víc než jen posezení u dobrého jídla. Pro rodinu a přátele totiž prostíráte jídlo připravované s láskou, beze spěchu a s vidinou, že si vychutnáte nejen lahodnou hostinu, ale rovněž společně strávené chvíle. Možná dohromady podiskutujete nad tím, z jakých to surovin a jak jste onen recept připravili (mimo spoustu dalších zajímavých témat, která ke stolu samozřejmě patří).

Kuřecí roláda s bylinkovou nádivkou, pečenou mrkví & bulgurem

Na 4 až 6 porcí potřebujete:

  • 1,25 kg vykostěného kuřete na roládu
  • Sůl & pepř
  • 50 g kopřiv
  • 50 g medvědího česneku
  • Hrst baby špenátu
  • 15 g hladkolisté petržele
  • 15 g pažitky 
  • 70 g slaniny
  • 1 větší stonek jarní cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 plátky staršího toustového chleba
  • 2 žloutky
  • 80 ml 33% smetany
  • 2 bílky
  • Špetka muškátového oříšku
  • Kuchyňský provázek
  • Máslo na potření rolády

Na bulgur:

  • 250 g (pšeničného) bulguru
  • Sůl
  • 60 g vlašských ořechů
  • 50 g sušených rajčat v oleji
  • 100 g feta sýru
  • Hrstka bylinek (petržel a libeček)
  • Hrstka rukoly
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce dýňového oleje
  • 1 lžička medu

Na pečenou mrkev:

  • 1 svazek mrkve s natí
  • Olivový olej
  • Vločková sůl

Postup

  1. Vykostěné kuře rozprostřete na prkénko kůží dolů a prsy blíže k sobě. Kuře důkladně nasolte a zlehka opepřete.
  2. Lístky kopřiv spařte asi minutu v hrnci s osolenou vroucí vodou. Vyjměte je a ihned zchlaďte v ledové vodní lázni. Nechte je okapat v cedníku. Medvědí česnek, špenát, petržel a pažitku umyjte a nechte rovněž okapat.
  3. Především z kopřiv (ale i ostatních bylinek) odkrojte přebytečné tvrdé stonky. Kopřivy, medvědí česnek a špenát nakrájejte nahrubo. Petržel s pažitkou nakrájejte najemno a dejte stranou.
  4. Slaninu nakrájejte na kostičky a osmahněte v pánvi nasucho. Jakmile pustí tuk, přihoďte nadrobno nakrájenou jarní cibulku a poté česnek. Vmíchejte kopřivy, medvědí česnek, špenát a nechte krátce zavadnout.
  5. Starší toustový chléb nakrájejte na kostičky a vložte do mísy. Žloutky smíchejte se smetanou, nalijte na pečivo a nechte jej tekutinu nasáknout. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh.
  6. Petržel s pažitkou přidejte do mísy k pečivu spolu se slaninovo-bylinkovou směsí. Vše osolte, opepřete, zastrouhněte muškátovým oříškem a promíchejte. Nakonec nadvakrát a pěkně zlehka vmíchejte vyšlehaný sníh.
  7. Hotovou nádivku naneste na spodní část kuřete, kde se nachází prsa. Dosáhnete tím větší šťavnatosti rolády, jelikož zabalením prsa při pečení nevysušíte. Stehenní část potřebuje oproti prsům více tepla a tímto způsobem toho krásně docílíte.
  8. Roládu pevně zabalte tak, aby se oba konce masa zčásti překrývaly. Nyní roládu kuchyňským provázkem s asi 2,5cm rozestupy celou pevně provažte. Jelikož se v troubě trošku smrskne, nebojte se provázek při zavazování utáhnout.
  9. Připravenou roládu vložte do pekáče. Potřete ji změklým máslem ze všech stran, osolte a při 180 °C pečte bez otevírání dvířek půl hodiny.
  10. Nyní maso podlijte asi 150 ml vody a za průběžného přelévání výpekem pečte dalších 40 až 50 minut. Podle potřeby podlijte ještě trochou vody. Pro hezčí barvu můžete teplotu ke konci pečení zvýšit na 190 °C. Celkový čas pečení uzpůsobte své troubě i skutečné velikosti rolády.
  11. Roládu nechte po dopečení chvilku odpočinout. Zbavte ji provázku a nakrájejte pomocí ostrého nože na plátky. Výpek slijte, můžete jej přecedit, a roládu jím při podávání přelijte.

Bulgur s dýňovým olejem: Bulgur důkladně propláchněte a následně vařte 12 až 15 minut v 500 ml osolené vody. Zakryjte poklicí a nechte 5 minut odpočinout. Vlašské ořechy opražte nasucho na pánvi. Rajčata a feta sýr nakrájejte na kousky. Bylinky nasekejte najemno, vlašské ořechy nahrubo. Smícháním citronové šťávy, dýňového oleje a medu připravte dýňovou zálivku. Bulgur smíchejte se zálivkou a osolte jej. Přidejte rajčata, sýr, bylinky, ořechy a rukolu. Vše společně zlehka promíchejte.

Pečená mrkev: Nať z mrkve odřízněte – nikoli celou, kousek pro pěkný efekt ponechte. Mrkev neloupejte, pouze odrhněte malým ostrým nožíkem tak, jak to dělávaly naše babičky. Vložte do pekáče, zakapejte olejem, osolte a mezi prsty promněte. Pečte při 180 °C 30 až 40 minut do zlatohněda.