Polovina léta je za námi a vy už jste vyčerpali nápady na originální pokrmy z grilu? A radicchio neboli čekanku už jste grilovat zkusili? Jeho nahořklá chuť se tepelnou úpravou lehce potlačí a sladká sušená rajčata ji kompletně vyváží. Nesmí chybět ani křupavý element v podobě kořeněné cizrny pečené v troubě. Jestli máte rádi trochu pikantní, přidejte do marinády na cizrnu trochu mletého kajenského pepře. Tato křupavá cizrna výborně nahradí krutony, a to nejen do salátu, ale i do polévky.
Jak z vegetariánského salátu udělat veganský? Halloumi nahraďte tofu a jednoduše si vyrobte veganský parmezán.
Jak naopak přichystat verzi pro milovníky masa? Na gril přihoďte pěkně vyzrálý pupek nebo roštěnec a nachystejte si kousek pečiva, protože tu šťávu nesmíte prostě v talíři nechat.
Čekankový salát z grilu, halloumi a křupavá cizrna z trouby
Na 2 velké nebo 4 menší porce potřebujete:
Křupavá cizrna:
- 100 g vařené cizrny
- ½ lžíce olivového oleje
- Uzená mletá paprika
- Mletý římský kmín
- Sůl & pepř
Salát:
- 2 radicchia (červená čekanka)
- Olivový olej
- Sůl
- Hrst piniových semínek
- Sušená rajčata naložená v oleji
- 150 g sýru halloumi
- Parmezán
Zálivka:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- 1 rovná lžička nadrobno nakrájeného oregana
- 1 rovná lžička nadrobno nakrájeného tymiánu
- Sůl & pepř
Postup:
- Cizrnu, je-li z konzervy, nechte okapat v cedníku. V misce zakápněte asi lžící olivového oleje. Lehce zaprašte uzenou paprikou a římským kmínem. Osolte, opepřete a promíchejte. Cizrnu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v režimu horkovzduch při 200 °C 15 až 20 minut.
- Salát radicchio nakrájejte každý na 6 klínků. Pokapejte olivovým olejem, osolte a pak grilujte z obou stran cca po 3 až 4 minutách. Poslouží vám klasický venkovní gril, jeho stolní varianta, grilovací pánev i trouba s režimem grilu. Po opečení naservírujte na talíře anebo na větší mísu.
- Piniová semínka nasucho opečte. Sušená rajčata (2 na 1 porci) nakrájejte nadrobno. Halloumi nakrájejte na plátky a ogrilujte dozlatova. Parmezán nastrouhejte na hoblinky.
- Připravte si zálivku: promíchejte olej, citronovou šťávu, najemno nasekaný česnek a bylinky, sůl a pepř. Ogrilovaný salát posypejte piniovými semínky, rajčaty, halloumi sýrem i parmezánem. Nakonec přelijte zálivkou.