Žampionový krém se jeví jako zdánlivě lehká polévka, přitom dokonale zasytí a zastane plnohodnotný hlavní chod.

Připravit si ho můžete i ve veganské verzi, kdy smetanu z kravského mléka nahradíte rostlinnou alternativou nebo třeba kokosovým mlékem. Co ovšem nevynechejte, jsou báječné křupavé krutony. Hotové jsou během pár chvil a spotřebujete do nich starší pečivo, které by samotné už nechutnalo moc dobře.

Žampionový krém se smetanou

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 větší šalotky
  • 1 větší kořenová petržel
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 350 g hnědých žampionů
  • 1 stroužek česneku
  • 1 dl bílého suchého vína
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 1 středně velká brambora (100 až 130 g)
  • 2 lžičky nadrobno nakrájeného tymiánu
  • 3 lžičky omáčky tamari
  • Sůl & čerstvě mletý pepř
  • 1 dl 30% smetany

K podávání:

  • Bageta
  • Olivový olej
  • Sůl & čerstvě mletý pepř
  • 3 až 5 hlaviček hnědých žampionů
  • Smetana
  • Popř. lanýžový olej na zakápnutí

Postup

  1. Šalotku a kořenovou petržel nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli s petrželí opékejte na středním plameni 5 až 7 minut.
  2. Žampiony nakrájejte na plátky. Česnek nasekejte najemno a spolu s houbami přidejte do hrnce. Pár minut míchejte. Podlijte vínem a vařte minutu až dvě, aby se víno částečně odpařilo. Do hrnce vlijte vývar, popř. vodu.
  3. Oloupanou bramboru nakrájejte na drobné kostičky. V misce s vodou ji propláchněte, slijte a přidejte do hrnce. Dále přidejte tymián, tamari omáčku, trochu soli a pepře. Promíchejte a vařte asi 15 minut, dokud brambory i žampiony nezměknou.
  4. Polévku zalijte smetanou a stáhněte z plotny. Rozmixujte dohladka.
  5. Bagetu mezitím natrhejte na menší kusy nebo nakrájejte na kostičky. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olejem, osolte a promíchejte. Znovu rozprostřete po plechu. Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C v režimu horkovzduch. Opékejte dozlatova asi 7 minut. Krutony skvěle doplní například i mrkvový nebo špenátový krém.
  6. Zbylé žampiony nakrájejte na plátky. V pánvi rozehřejte trochu oleje a žampiony opékejte dozlatova.
  7. Polévku naservírujte do talířů nebo misek. Podle chuti přelijte smetanou. Posypejte opečenými žampiony, krutony a lehce opepřete. Můžete zakápnout lanýžovým olejem.