Žampionový krém se jeví jako zdánlivě lehká polévka, přitom dokonale zasytí a zastane plnohodnotný hlavní chod.
Připravit si ho můžete i ve veganské verzi, kdy smetanu z kravského mléka nahradíte rostlinnou alternativou nebo třeba kokosovým mlékem. Co ovšem nevynechejte, jsou báječné křupavé krutony. Hotové jsou během pár chvil a spotřebujete do nich starší pečivo, které by samotné už nechutnalo moc dobře.
Žampionový krém se smetanou
Na 4 porce potřebujete:
- 2 větší šalotky
- 1 větší kořenová petržel
- 2 lžíce olivového oleje
- 350 g hnědých žampionů
- 1 stroužek česneku
- 1 dl bílého suchého vína
- 750 ml zeleninového vývaru
- 1 středně velká brambora (100 až 130 g)
- 2 lžičky nadrobno nakrájeného tymiánu
- 3 lžičky omáčky tamari
- Sůl & čerstvě mletý pepř
- 1 dl 30% smetany
K podávání:
- Bageta
- Olivový olej
- Sůl & čerstvě mletý pepř
- 3 až 5 hlaviček hnědých žampionů
- Smetana
- Popř. lanýžový olej na zakápnutí
Postup
- Šalotku a kořenovou petržel nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli s petrželí opékejte na středním plameni 5 až 7 minut.
- Žampiony nakrájejte na plátky. Česnek nasekejte najemno a spolu s houbami přidejte do hrnce. Pár minut míchejte. Podlijte vínem a vařte minutu až dvě, aby se víno částečně odpařilo. Do hrnce vlijte vývar, popř. vodu.
- Oloupanou bramboru nakrájejte na drobné kostičky. V misce s vodou ji propláchněte, slijte a přidejte do hrnce. Dále přidejte tymián, tamari omáčku, trochu soli a pepře. Promíchejte a vařte asi 15 minut, dokud brambory i žampiony nezměknou.
- Polévku zalijte smetanou a stáhněte z plotny. Rozmixujte dohladka.
- Bagetu mezitím natrhejte na menší kusy nebo nakrájejte na kostičky. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olejem, osolte a promíchejte. Znovu rozprostřete po plechu. Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C v režimu horkovzduch. Opékejte dozlatova asi 7 minut. Krutony skvěle doplní například i mrkvový nebo špenátový krém.
- Zbylé žampiony nakrájejte na plátky. V pánvi rozehřejte trochu oleje a žampiony opékejte dozlatova.
- Polévku naservírujte do talířů nebo misek. Podle chuti přelijte smetanou. Posypejte opečenými žampiony, krutony a lehce opepřete. Můžete zakápnout lanýžovým olejem.