Vepřové výpečky jsou právem takovým „rodinným stříbrem“ české gastronomie. A přitom stačí jen pár surovin. Klasické zelí jsme tentokrát nahradili dýní, která je ale připravena podobně, a chutí tak k výpečkům dokonale sedí.

Po dýňové přílohové kaši, risottušpagetách bez špaget je tu další netradiční využití této podzimní zeleniny. Z dýně nicméně vykouzlíte i spoustu sladkého: mramorované brownie, vláčné dýňové řezy, bábovku se slaným karamelem, lívance, tvarohové koblížky nebo luxusní dýňový cheesecake s griliášem.

veprove vypecky s dynovym zelim

Vepřové výpečky s dýňovým zelím

Na 4 porce potřebujete:

  • 600 g vepřové plece
  • 600 g vepřového bůčku bez kosti a kůže
  • 3 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžička soli

Na dýni:

  • ½ střední dýně hokaido
  • 30 ml octa
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • ½ lžičky hladké mouky

Postup

  1. Nejprve si připravte maso. Vepřovou plec i bůček nakrájejte na přibližně stejně velké kousky. Osolte je a okmínujte, nic víc není třeba. Cibuli nasekejte na měsíčky, stroužky česneku jen oloupejte. Cibuli a česnek dejte do pekáče a na ně rozložte maso.
  2. Pekáč přiklopte a dejte péct do trouby předehřáté na 210 °C  na prvních 15 minut, pak teplotu snižte a maso pečte při 170 °C dalších cca 70 minut. Po této době by mělo být dokonale měkké, pak už ho stačí odkrýt a dopéct dozlatova. 
  3. Zatímco se maso peče, připravte dýni. Asi polovinu střední dýně hokaido nastrouhejte (bez semínek, ale se slupkou) na hrubém struhadle. V hrnci ji podlijte cca 20 ml vody, přidejte ocet a sůl. Vše zamíchejte a vařte zhruba dvacet minut. Je-li třeba, znovu je lehce podlijte. 
  4. Mezitím na pánvi na sádle orestujte najemno nakrájenou cibuli. Asi po třech minutách ji zaprašte moukou. Vzniklou cibulovou jíšku zamíchejte do dýně a provařte. Vepřové výpečky servírujte s takto připravenou dýní, špeclemi, tvarohovými noky nebo domácími bramborovými knedlíky.
veprove vypecky s dynovym zelim