Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Po velikonočním hodování – kdy jistě na žádném stole nechyběla poctivá nádivka (ať už v kuřeti nebo na plechu), vláčný mazanec, jidáše či velikonoční bábovka – rádi jídelníček alespoň na chvilku odlehčíme. Steaky z klasického květáku a romanesca (neboli křížence květáku s brokolicí) jsou doslova k sežrání a pořádně vás zasytí.

Úžasná směs koření za’atar příjemně zvýrazní chuť jinak jemného květáku i jeho zeleného příbuzného. Polenta zajistí další dávku živin, vitamínů i minerálů, a postará se zároveň o luxusní zlatavou krustičku, která pečené steaky vyšvihne o několik úrovní výš. Svěží bylinková salsa s rajčaty a sezamové crème fraîche jsou úžasnými chuťovými doplňky. Pražené vlašské ořechy už jsou jen potenciální třešničkou na dortu tohoto skvělého pokrmu.

Pečené květákové steaky se krásně kombinují i s dalšími chutěmi. Pokud chcete dodat pokrmu na bílkovinách, podávejte květák s francouzskou čočkou puy, která se k němu perfektně hodí. V rámci zachování meatless Monday můžete květák zkombinovat také s batátovým či hráškovým pyré. A až vám bude zase někdy scházet maso, budete překvapeni, jak chutné jsou tyto steaky v kombinaci s rybími filety.

Květákové steaky s polentou, bylinkovou salsou a sezamovým crème fraîche

Na 4 steaky potřebujete:

  • 1 květák
  • 1 romanesco
  • olivový olej na potření
  • vločkovou sůl
  • 6 až 8 lžiček koření za’atar
  • 6 až 8 lžic polenty
  • 40 g vlašských ořechů

Na sezamové crème fraîche:

  • 200 g crème fraîche
  • 1 lžíci sezamového oleje
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • ½ lžičky bílých sezamových semínek
  • ½ lžičky černých sezamových semínek

Na bylinkovo-rajčatovou salsu:

  • hrst bylinek (koriandru, hladkolisté petržele, bazalky)
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžičky sušených krájených rajčat v oleji
  • šťávu z ½ citronu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 4 až 5 lžic olivového oleje

Postup

  1. Květák i romanesco zbavte okolních listů. Stonky seřízněte opatrně tak, aby držely steaky pohromadě. Klasický i římský květák přeřízněte napůl. Od každé poloviny pak opatrně odřízněte na každou stranu plátky o šířce asi 2 cm. Získáte tím z květáků největší plochu na pořádné steaky. Zbývající části květáku využijete třeba na květákové kari či polévku.
  2. Nařezané plátky umyjte, nechte okapat a opatrně otřete papírovou utěrkou. Steaky položte na plech vyložený pečicím papírem. Přelijte je olivovým olejem a pomocí mašlovačky rozetřete do všech míst. Květák posypejte vločkovou solí, směsí koření za’atar a polentou. Ještě lehce zakápněte olejem. Pak steaky otočte na druhou stranu a postup zopakujte. Dochucený květák s romanescem vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 25 až 30 minut dozlatova. V polovině zmíněného času nezapomeňte steaky opatrně otočit a opéct tak i z druhé strany.
  3. V době pečení připravte svěží dip smícháním crème fraîche nebo kysané smetany, sezamového oleje, citronové šťávy a sezamových semínek. Podle chuti můžete přidat i lžíci tahini. K výrobě salsy vložte do nádoby mixéru umyté bylinky zbavené přebytečných stonků, nadrcený česnek, sušená rajčata, citronovou šťávu, sůl, pepř a olivový olej. Rozmixujte dohladka a prozatím uchovejte v chladu.
  4. Ořechy orestujte nasucho na pánvi, dokud se krásně nerozvoní. Pak je nakrájejte nahrubo. Vložte na talíř steak z klasického květáku a přes něj menší romanesco steak. Zasypejte je sekanými ořechy a podávejte s bylinkovo-rajčatovou salsou a vychlazenou francouzskou smetanou.