Celý leden vám kromě Pondělí bez masa servírujeme i veganské recepty v rámci výzvy Veganuary (hádáte správně, jedná se o kombinaci slov vegan January). Ta si klade za úkol rozšířit rostlinný způsob stravování do širší společnosti a podpořit tak jak etický, tak ekologický aspekt veganství. Omezením živočišných produktů totiž prospějete nejen sobě a zvířatům, ale také planetě.

Tempeh je známý pro svůj vysoký obsah bílkovin. Při výrobě prochází sója procesem fermentace, díky čemuž je stravitelnější a pro zdraví přínosnější. Úplně nejlepší z hlediska zdraví je neochucený, surový tempeh. Ten je ale hůř k sehnání a navíc mu někteří nepřicházejí tak dobře na chuť jako uzenému nebo marinovanému tempehu, takže při zařazování do jídelníčku doporučujeme začít tím. Není třeba jej dále ochucovat, proto ho jen jednoduše ohřejete na pánvi.

Tempeh v mrkvové omáčce můžete podávat například s quinoou, která je, stejně jako tempeh, bohatá na bílkoviny. Pro doplnění sacharidů můžete při vaření ke quinoe vsypat trochu bulguru. Skvěle bude pokrm chutnat i s rýží, kuskusem nebo pohankou.

Tempeh s mrkvovou omáčkou

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 3 středně velké mrkve (250 g)
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • 200 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • Sůl
  • 50 ml pomerančové šťávy
  • 1 limetka
  • 2 až 3 lžíce rostlinné alternativy smetany nebo kokosového mléka

Dále:

  • 200 g marinovaného tempehu
  • Olivový olej
  • Quinoa a bulgur k podávání
  • Brokolice nebo růžičková kapusta

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olej. Cibuli nakrájenou nadrobno nechte zesklovatět.
  2. Mrkev nastrouhejte nahrubo. Vsype do hrnce a asi 3 minuty za občasného míchání opékejte na středním stupni.
  3. K mrkvi přidejte najemno nasekaný česnek, zázvor a koriandr a zhruba minutu míchejte. Podlijte vývarem nebo vodou, osolte a pod poklicí vařte 5 až 7 minut. Po té době by měla mrkev změknout a tekutina by se měla asi z poloviny vyvařit.
  4. Do hrnce přilijte pomerančovou šťávu a šťávu z poloviny nebo celé limetky – záleží na vaší chuti. Přilijte také rostlinnou alternativu smetany. Přiveďte k varu a stáhněte z plotny.
  5. Rozmixujte na hladkou omáčku. Podle potřeby případně nařeďte smetanou. Přiklopte a nechte stranou.
  6. Tempeh opečte na trošce oleje dozlatova. Promíchejte s omáčkou.
  7. Tempeh s omáčkou servírujte s uvařenou quinoou a bulgurem, případně s rýží, kuskusem či pohankou. K pokrmu se skvěle hodí dušená zelenina, jako je brokolice nebo růžičková kapusta.