Čím jiným si prozářit podzimní šero než zářivě oranžovou dýní? Zapomeňte na mdlý dýňový kompot a inspirujte se tipy na slaná i sladká jídla, která z této dietní podzimní zeleniny snadno vykouzlíte.
Dýně je z drtivé většiny tvořena vodou a obsahuje jen minimum sacharidů, takže se hodí i při redukčním jídelníčku. Zároveň obsahuje slušné množství vlákniny, vitaminů, minerálů a antioxidantů, které zastupují především polyfenoly a karotenoidy. Ty jsou zodpovědné za onu zářivou barvu dýní a jejich vstřebatelnost umocníte tepelnou úpravou. Pokud používáte dýni hokaido, uvařte či upečte ji i se slupkou, ve které je nejvíce vlákniny.
Nejen dýňová polévka…
S dozráním prvních dýní je většinou první volbou dýňová polévka. Z dýně nicméně uvaříte i řadu dalších báječných a leckdy originálnějších jídel. Ať už ji upečete, použijete jako přílohu k masu, nebo z ní třeba vytvoříte vtipnou jedlou nádobu na fondue, vařit z dýně vás bude bavit celou sezonu.
Sladká dýně vs. děsivý kompot
Leckdo ho pamatuje ze školní jídelny – chutnal tak, že nebylo jednoduché identifikovat hlavní vstupní surovinu, a podával se bez citu téměř k jakémukoli jídlu. Řeč je o dýňovém kompotu. Ten u nás samozřejmě nenajdete. Zato recepty na řadu lepších dýňových dezertů ano! Připravte si dýňové pyré do zásoby a pak už jen vybírejte, do čeho ho použijete tentokrát…
Dýňová bábovka s karamelem
Celozrnné dýňové řezy s tvarohem
Dýňové lívance s kefírem
Dýňové brownie
Dýňové koblížky s tvarohem
Rugelach s domácím dýňovým džemem
Dýňový cheesecake s griliášem