K přípravě špenátového pesta nepotřebujete více času, než kolik je třeba k uvaření těstovin. Stihnete si tak hravě připravit i další komponenty receptu na těstoviny s prosciuttem.

Špenátové pesto nespotřebujete s velkou pravděpodobností celé, takže si ho můžete vychutnat i v řadě dalších skvělých jídel. Výborně chutná například na opečeném chlebu spolu s čerstvým sýrem a zeleninou. Může být i originálním doplňkem míchaných vajec anebo vajec na různé další způsoby úpravy. V neposlední řadě oživí vaše saláty, grilovanou zeleninu i grilovaný sýr či ryby. A pokud vám nejvíc chutná právě na těstovinách, nebojte se příště vyměnit sušenou šunku za jiný zdroj bílkovin a chuti – grilovanou rybu nebo kousky kuřete, sýr či bylinkové tofu.

Rychlé těstoviny se sušenými rajčaty, olivami, špenátovým pestem a sušenou šunkou

Na 2 porce potřebujete:

  • 200 g těstovin – v tomto případě Tortiglioni
  • Hrst zelených oliv
  • 40 g sušených rajčat v oleji
  • 4 plátky sušeného prosciutta
  • Parmezán
  • Hrst piniových semínek

Pesto:

  • 20 g piniových semínek
  • 15 g nastrouhaného parmezánu
  • 1 menší nebo ½ stroužku česneku
  • 70 g baby špenátu
  • Snítka tymiánu
  • 100 g olivového oleje
  • Špetka soli

Postup

  1. Začněte přípravou pesta. Piniová semínka lehce opečte nasucho na pánvi. Nasypejte do mixéru spolu s parmezánem a nadrobno pokrájeným česnekem a nasekejte na hrubší zrnitou směs. Přendejte stranou do misky.
  2. V mixéru rozsekejte špenát na menší kousky. Přilijte olej a ještě chvíli mixujte. Nakonec přidejte nasekanou piniovou směs a špetku soli. Pár pulzy promíchejte. Pesto přendejte do skleničky a uzavřete. Množství, které nespotřebujete, vám takto v chladu vydrží pár týdnů.
  3. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente. Sceďte a nechte okapat.
  4. Těstoviny přendejte do mísy. Přidejte 3 až 4 lžíce pesta, olivy a rajčata nakrájená nadrobno a promíchejte.
  5. Těstoviny naservírujte na talíř. Prosciutto naaranžujte na těstoviny. Posypejte nastrouhaným parmezánem a nasucho opraženými piniovými semínky.