Třicítka na teploměru je mnohdy horší než na krku, i když s ní jsme alespoň schopni ještě něco udělat – můžeme vás zchladit svěžím mangovým salátem s lahodným a vydatným arašídovým dresinkem.

Mangový salát se perfektně hodí do současných parných dní. Arašídová zálivka mu dodává plnou chuť a dělá ho sytým. Salát je skvělý jen tak nebo ho můžete v grilovací sezoně doplnit marinovaným tempehem, tofu, grilovaným masem, krevetami, kalamáry či křupavým slaninovým chipsem. Možností, k čemu se hodí, je spousta. A právě recept na grilovaný tempeh níže přikládáme jako skvělý tip, jak dát salátu ještě větší náboj.

Arašídy milujeme – pro jejich chuť, bohatství živin, které obsahují, i pro variabilitu jídel, se kterými si rozumí. Skvěle pasují do asijských pokrmů, různých salátů, předkrmů i neodolatelných dezertů. Například indonéský salát gado-gado si nelze bez tamní delikátní arašídové omáčky ani představit. Lehký arašídový dip zase skvěle pasuje k letním závitkům. S arašídovým máslem vykouzlíte úžasný orientální koláč, zdravé nepečené řezy nebo lahodný bezlepkový dort. Viva la peanuts.

Mango salát s arašídovým dresinkem a marinovaným tempehem

Na 4 porce potřebujete:

  • 300 g hlávkového salátu
  • 300 g červeného zelí (odrůda sweetheart)
  • 3 střední mrkve
  • 1 velké zralé mango
  • hrst koriandru
  • hrst máty

Na arašídový dresink:

  • 4 lžíce arašídového másla
  • 3 lžíce limetové šťávy
  • 1 lžíci javorového sirupu
  • 3 lžičky chilli omáčky (sriracha)
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa

Na dohotovení:

  • pražené nesolené arašídy
  • chilli omáčku

Na marinovaný tempeh:

  • 200 g tempehu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 stonek citronové trávy + 2 stonky na osmažení
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky chilli omáčky
  • 3 lžíce limetové šťávy + na pokapání tempehu
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíci rýžového octa
  • 1 lžíci sezamového oleje + na potření pánve a smažení

Postup

  1. Hlávkový salát rozdělte na listy a pečlivě umyjte, nechte okapat a nakrájejte nahrubo. Červené zelí umyjte, nechte okapat a nakrouhejte. Mrkev očistěte, nakrájejte na nudličky julienne nebo vytvořte pomocí spiralizéru či kráječe nudlí spirály. Mango oloupejte a nakrájejte na libovolné kousky. Bylinky umyjte a nechat okapat.
  2. Připravte si dresink. Smíchejte všechny ingredience a podle potřeby přidejte na kyselosti limetkovou šťávou nebo na pikantnosti srirachou. Pokud by byl dresink moc hustý, přidejte trošku vody a metličkou rozmíchejte. V případě potřeby postup zopakujte, dokud nebude dresink stále hustý, avšak pěkně tekoucí.
  3. Zeleninu s mangem smíchejte a umístěte do větší mísy či na servírovací tác. Posypejte bylinkami a zalijte poctivou dávkou arašídového dresinku. Ten můžete doladit nasekanými arašídy a trochou pálivé omáčky.

Grilované tempehové špízy

  1. Pokud se rozhodnete podávat salát s marinovaným tempehem, postupujte následovně. Tempeh nakrájejte na kousky velikosti sousta – dostatečně velké, aby se daly napíchnout na grilovací špejli či jehlu. Česnek s citronovou trávou očistěte, nakrájejte na menší kousky a vložte do mixéru. Přidejte sójovou a chilli omáčku, limetovou šťávu, arašídové máslo, javorový sirup, rýžový ocet a sezamový olej. Rozmixujte na jemnou hmotu, dle vlastních preferencí dolaďte kyselost, sladkost či pálivost marinády a v případě potřeby nařeďte trochou vody do požadující konzistence.
  2. Tempeh do marinády naložte. Záleží na vás, kolik času marinování věnujete. Postačí chvíle (alespoň půlhodina až hodina), pokud spěcháte, ale prospěje mu i marinování v lednici přes noc.
  3. Rozpalte grilovací pánev (nebo gril) a po rozehřátí potřete trochou sezamového oleje. Nakrájený tempeh napíchejte na špejle (po 3 až 4 kouscích) a vložte do pánve. Opékejte z obou stran 2 až 3 minuty. Sejměte z plamene, polijte ještě trochou marinády a zakapejte limetou.
  4. Zbývající 2 stonky citronové trávy očistěte a nakrájejte na tenoučké proužky. V menší pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm citronelu dozlatova – bedlivě sledujte, abyste ji nepřipálili. Nechte ji okapat na papírové utěrce. Ogrilovaný tempeh nakonec citronelou posypejte. Tempeh podávejte na špízech nebo přidejte jednotlivé kousky přímo do salátu. Nezapomeňte jej zalít arašídovou omáčkou.