Leckdo se výletníkům s řízkem v chlebu posmívá, ale řekněme si upřímně, kdo z nás by na výletě dal přednost proteinové tyčince před krabicí šťavnatých mini řízků? Odstartujte prázdniny v trochu retro duchu a připravte rodině či kamarádům (rozumějte sobě) hostinu pod širým nebem – ať už vyrazíte na výlet po Česku, autem do zahraničí nebo jen odpoledne do parku, petrželové řízky z panenky domu určitě zpátky nepovezete.
Díky marinování v jogurtu a citronu maso krásně zkřehne (proto můžete použít i sušší drůbeží nebo kýtu), panenku není třeba naklepávat ani nijak složitě krájet a navíc vám odpadne trojí obalování – plátky už jen vyndáte z marinády a obalíte v ochucené strouhance, takže máte hotovo podstatně rychleji než u klasických vídeňských řízků.
Nejlepší svačina na cestu: marinované řízky z vepřové panenky
Na marinádu a maso potřebujete:
- 100 g bílého jogurtu (ne nízkotučného)
- 2 vejce
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 stroužky česneku (nebo 1 lžička sušeného)
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička soli
- ½ lžičky čerstvě mletého pepře
- 1 vepřová panenka (cca 600 g)
Na obalení:
- 1 hrnek strouhanky (např. kukuřičné s lupínky)
- 2 hrsti hladkolisté petržele
- Sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení
Na majonézu:
- 6 lžic majonézy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
- Všechny suroviny na marinádu prošlehejte. Maso pokrájejte na necelý centimetr silné plátky a do směsi ho minimálně na půl hodiny, ale ještě lépe přes noc, naložte.
- Strouhanku smíchejte v hlubokém talíři se sekanou petrželí. Dvěma vidličkami vyndejte vždy asi 3 plátky, ve strouhance je dobře obalte a odkládejte na plát pečicího papíru.
- Když máte obaleno, v pánvi rozehřejte asi půlcentimetrovou vrstvu sádla, přepuštěného másla nebo řepkového oleje a řízky v něm po částech pozvolna dozlatova osmažte. Odkládejte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk.
- Majonézu ochuťte dijonskou hořčicí a citronem. Na výlet pak řízky vezměte buď jen tak, nebo spolu s čerstvými houskami, dobrým kváskovým chlebem, naloženými okurkami a čerstvou zeleninou.
Majonéza? Majonéza z obchodů je z pasterizovaných vajec, takže se nemusíte bát, že jakmile vyjdete z domova, začnou v ní bujet bakterie salmonely, ale samozřejmě nic nezkazíte termo taškou a namrazenou chladicí vložkou. Nebo to berte tak, že svačina se má stejně sníst ideálně hned po startu.
Obměny: Stejným způsobem můžete naložit vepřovou kýtu nebo krůtí či kuřecí prsa – díky jogurtové marinádě s citronem zkřehnou i tato libovější masa. Místo majoránky můžete dát tymián a z citronu ostrouhat i kůru, řízky budou ještě svěžejší. Nebo strouhanku podobně jako u obalovaného květáku smíchejte s parmezánem a řízky pak upečte postříkané olejem při 200 °C v troubě.