V tomto jídle se setkávají hned dvě naprosto geniální záležitosti: krémové koriandrové pesto s miso pastou, špenátem a sezamovým olejem spolu s nakládaným žloutkem. Ten po několika hodinách v sójové omáčce fantasticky změní strukturu i chuť, takže je dost možné, že od teď budete pořád dokola péct pavlovy, laskonky a makronky, abyste se zbavili zbylých bílků.

Ramen nudle s miso-koriandrovým pestem a žloutkem naloženým v sójové omáčce

Na 4 menší porce potřebujete:

  • 125 g baby špenátu
  • 50 g koriandru
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 žlutá chilli paprička
  • 2 lžíce miso pasty
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 10 lžic slunečnicového, řepkového nebo avokádového oleje
  • 4 porce ramen nudlí (800 g čerstvých nebo 240 g sušených)
  • Sůl

Na marinované žloutky:

  • 4 žloutky
  • ⅓ hrnku sójové omáčky

Postup

  1. Žloutky si připravte předem: opatrně je oddělte od bílků, vložte do misky se dnem podobně velkým jako právě 4 žloutky, zalijte sójovkou tak, aby plavaly (resp. se zvedly ode dna), přikryjte a nechte v lednici 3 hodiny. Poté je lžící opatrně otočte a marinujte další 3 hodiny. Takto připravené žloutky budou stále tekoucí. Pro pevnější strukturu je nechte marinovat 4 a 4 hodiny nebo i více, jen pozor na to, že budou čím dál tím slanější. V lednici je mějte maximálně 3 dny. Nakládané žloutky jsou výborné i jen tak s rýží nebo jako doplněk dalších asijských pokrmů.
  2. Špenát v sítku prolijte vroucí vodou, ihned pak propláchněte studenou, aby zůstal zelený, a co nejvíce tekutiny z něj vymačkejte. Vodu ze špenátu můžete nechat téct do hrnce, ve kterém následně uvaříte nudle.
  3. Nudle uvařte v osolené vodě dle návodu na obalu. Pokud neseženete čerstvé, nebojte se použít těstoviny z klasické „čínské polévky“. Když jim budete jako na západě říkat „ramen nudle“, budou vám chutnat stejně dobře.
  4. Mezitím rozmixujte špenát, nasekaný koriandr i se stonky, česnek, čerstvé či sušené chilli dle chuti, miso, sezamový olej (nejlepší je ten z pražených semínek), citronovou šťávu a chuťově neutrálnější olej na hladké pesto. Dle potřeby zřeďte trochou vody nebo dalším olejem.
  5. Horké scezené nudle smíchejte s pestem, podle potřeby ještě trochu nařeďte (chuťově se k misu překvapivě dobře hodí také máslo) a podávejte s marinovaným žloutkem.

Více energie: Pro výživnější jídlo nudle na závěr posypejte sezamem nebo přidejte do pesta 50 g slunečnicových semínek či kešu. Pro hladší strukturu je dvě hodiny předem namočte do vody, aby změkly a lépe se tak mixovaly.

Na co ještě využít miso pastu: Pasta z fermentované sóji je nejen velice zdravá, ale také má mnohostranné využití: kromě polévky je výborná i jako marináda na pečenou mrkev nebo glazovaného lososa. V té nejjednodušší verzi filety z lososa potřete trochou miso pasty a v troubě vyhřáté na 190 °C pečte dle výšky ryby 10 až 15 minut, aby byla jen tak tak propečená. Většinou není ani třeba dosolovat, maximálně pokapat trochou citronu.