Exkluzivní „kokokostky“ potěší jak snadnou přípravou, tak šťavnatou náplní z čerstvého ovoce i křupavým kabátkem z čokolády. My jsme dovnitř ukryli borůvky, maliny a ostružiny, ke kterým jsme doladili i mrazem sušené ovoce na ozdobu. Uvnitř kostek se budou skvěle vyjímat také jahody, rybíz nebo třeba třešně. Vybírejte vždy ovoce dle aktuální sezony, proměníte tím chuť i vzhled tohoto lahodného bezlepkového dezertu.
Mražené kokosové kostky v čokoládě s čerstvým a lyofilizovaným ovocem
Na 30 kostek potřebujete:
- 200 g strouhaného kokosu
- 140 ml kokosového krému
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 2 až 3 lžíce medu
- čerstvé borůvky, ostružiny, maliny
Na polevu:
- 200 g kvalitní hořké nebo mléčné čokolády
- lyofilizované borůvky, ostružiny, maliny
Postup
- Smíchejte v míse strouhaný kokos s kokosovým krémem (lze nahradit ztuhlou částí kokosového mléka) a vanilkovým extraktem. Chcete-li, můžete přikápnout i trošku kokosové esence. Podle chuti přidejte 2 až 3 lžíce medu a vše společně promíchejte.
- Tuto mírně lepkavou hmotu rozdělte na dvě části. První polovinu naneste na pečicí papír a uprostřed z ní uplácejte asi 3 mm vysoký obdélník o přibližné velikosti 20 x 15 cm. Vyskládejte na něj umyté a okapané ovoce v pěti řadách o šesti kouscích. Celý povrch pak posypejte zbylou kokosovou hmotou a z vrchu i ze stran ji zlehka, avšak pevně, umačkejte, dokud nevznikne celistvý obdélník. Do pečicího papíru pak celý obdélník zabalte a vložte na rovnou plochu do mrazáku – alespoň na 2 hodiny nebo přes noc.
- Nad vodní lázní rozpusťte hořkou nebo mléčnou čokoládu, podle toho, jakou máte raději (případně je můžete nakombinovat). Doporučuji vyzkoušet i variantu s hořkou čokoládou dochucenou chilli (pokud dezert nechystáte vyloženě pro děti) – chutná skvěle.
- Vyndejte z mrazáku ztuhlý kokosový obdélník a nakrájejte jej pomocí dlouhého ostrého nože na 30 čtverců. Každý z nich pak v rozpuštěné čokoládě obalte a odložte na mřížku. Zároveň každý čtverec rovnou posypejte lyofilizovaným ovocem. To buď rozmělněte mezi prsty a sypejte na povrch ještě neztuhlé čokolády nebo jednotlivé mrazem sušené ovoce předem rozmixujte v mixéru. Mezi prsty se však ovoce rozdrtí snadno a větší kousky dodají dezertu ještě lákavější vzhled. Kostky plněné borůvkami sypejte borůvkovou drtí, malinové malinovou a ostružinové ostružinovou nebo různé druhy ovoce namíchejte.
- Nachystané kostky vložte před konzumací na 20 až 30 minut do lednice, aby zatuhly. Jestli vám nějaké kostky po první ochutnávce zbudou, uchovejte je do jejich spotřebování v lednici.