Hummus je jeden z nejoblíbenějších luštěninových pokrmů napříč světem. Není proto divu, že tato libanonská pasta z cizrny nachází v širých koutech světa spoustu modifikací i způsobů servírování. Nemusíte se vydávat daleko, v domácích vodách se to různými typy úprav hummusu jen hemží. A to nejen v restauracích, ale i na sociálních sítích. Setkáte se tak například se sezónním řepným nebo mrkvovým hummusem, na jaře zase špenátovým či hráškovým.

Hummus skvěle chutná se zeleninou a krekry, na pečivu i ve wrapech nebo jako součást různých veganských, vegetariánských a někdy i masových pokrmů. Tato variace z mungo fazolek má jednu velkou výhodu – nepotřebujete předem máčet cizrnu, a tak máte hummus hotový víceméně za půl hodiny. A když na to přijde, můžete si tuto jeho základní variantu také přizpůsobit sezóně a dodat vařenou červenou řepu, pastiňák, vlašské ořechy i další ingredience.

Mungo hummus

Na 4 porce potřebujete:

  • 120 g mungo fazolek
  • 1 lžíce tahini pasty
  • 1 větší stroužek česneku
  • 3 lžíce olivového olej
  • Pár snítek koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • Šťáva z 1 limetky
  • Sůl

Postup:

  1. Mungo fazolky zalijte dostatečným množstvím vody a pozvolna vařte doměkka. Bude to trvat asi půl hodiny. Sceďte a nechte okapat.
  2. Spolu s dalšími ingrediencemi (tahini pasta, česnek, olivový olej, koriandr, římský kmín, limetkový šťáva, sůl) vložte do výkonného mixéru. Přilijte 1 dl vody. Pro plnější chuť nahraďte část nebo všechnu vodu olivovým olejem. Rozmixujte dohladka.
  3. Hummus můžete podávat s různými druhy placek i s jiným pečivem a se zeleninou. Před servírováním pokapejte mističku s hummusem olivovým olejem a posypejte oblíbenými semínky a oříšky. Můžete posypat také mletou paprikou, římským kmínem a nebo například pískavicí. Ozdobte čerstvými lístky koriandru.