Hummus je jeden z nejoblíbenějších luštěninových pokrmů napříč světem. Není proto divu, že tato libanonská pasta z cizrny nachází v širých koutech světa spoustu modifikací i způsobů servírování. Nemusíte se vydávat daleko, v domácích vodách se to různými typy úprav hummusu jen hemží. A to nejen v restauracích, ale i na sociálních sítích. Setkáte se tak například se sezónním řepným nebo mrkvovým hummusem, na jaře zase špenátovým či hráškovým.
Hummus skvěle chutná se zeleninou a krekry, na pečivu i ve wrapech nebo jako součást různých veganských, vegetariánských a někdy i masových pokrmů. Tato variace z mungo fazolek má jednu velkou výhodu – nepotřebujete předem máčet cizrnu, a tak máte hummus hotový víceméně za půl hodiny. A když na to přijde, můžete si tuto jeho základní variantu také přizpůsobit sezóně a dodat vařenou červenou řepu, pastiňák, vlašské ořechy i další ingredience.
Mungo hummus
Na 4 porce potřebujete:
- 120 g mungo fazolek
- 1 lžíce tahini pasty
- 1 větší stroužek česneku
- 3 lžíce olivového olej
- Pár snítek koriandru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- Šťáva z 1 limetky
- Sůl
Postup:
- Mungo fazolky zalijte dostatečným množstvím vody a pozvolna vařte doměkka. Bude to trvat asi půl hodiny. Sceďte a nechte okapat.
- Spolu s dalšími ingrediencemi (tahini pasta, česnek, olivový olej, koriandr, římský kmín, limetkový šťáva, sůl) vložte do výkonného mixéru. Přilijte 1 dl vody. Pro plnější chuť nahraďte část nebo všechnu vodu olivovým olejem. Rozmixujte dohladka.
- Hummus můžete podávat s různými druhy placek i s jiným pečivem a se zeleninou. Před servírováním pokapejte mističku s hummusem olivovým olejem a posypejte oblíbenými semínky a oříšky. Můžete posypat také mletou paprikou, římským kmínem a nebo například pískavicí. Ozdobte čerstvými lístky koriandru.