Pokud hledáte možnosti, jak zužitkovat úrodu řepy nebo propašovat zeleninu nenásilným způsobem do jídla, našli jste ideální recept. A to i pro milovníky nadýchaného a voňavého perníku, pro nadšence do zdravých dezertů, pro ty, co zbožňují červenou řepu, i pro ty, co ji moc nemusí. V tomto koláči ji na chuti totiž nepoznáte. Nicméně díky řepě je perník příjemně vláčný, a to i přes použití malého množství kokosového oleje. Pokud tuku přidáte více (80 g), docílíte ještě větší šťavnatosti a delikátní chuti. Těsto můžete navíc vylepšit přidáním ořechů, které používáte i k finálnímu posypání navrch. V tomto případě jsou to pekany, ale perník bude chutnat i s ořechy vlašskými.
Špaldový perník z červené řepy
Na pekáč 23×25 cm potřebujete:
- 2 vejce
- 120 g cukru – v tomto receptu 60 g xylitolu a 60 g panely (viz Tip)
- 70 g bílého jogurtu
- 50 g kokosového oleje
- 250 g uvařené červené řepy (2 střední kusy, dobrá je i předvařená vakuovaná)
- 170 g celozrnné špaldové hladké mouky
- 120 g pohankové mouky
- 30 g kakaa
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička bezfosfátového kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- Špetka soli
- Čokoláda na polití (80 až 100 g)
- Ořechy (pekanové) na posypání (2 hrsti)
Postup
- Vejce s cukrem prošlehejte metlou. Vmíchejte bílý jogurt a rozpuštěný kokosový olej.
- Syrová řepa se vaří asi hodinu, než změkne. Poté je třeba počkat, než vychladne a můžete ji oloupat a dále s ní pracovat. Pokud nemůžete přípravě věnovat tolik času, kupte si vakuovanou předvařenou řepu, která je navíc oloupaná – připravená k rychlému zpracování. Řepu nastrouhejte najemno a přidejte k vaječné směsi.
- Ve vedlejší míse smíchejte sypké ingredience – mouky, kakao, koření, kypřidla a sůl. Suchou směs důkladně vmíchejte do řepné směsi.
- Těsto rozetřete do formy vyložené pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 35 až 40 minut.
- Vychladlý perník polijte rozpuštěnou čokoládou a posypejte nasekanými ořechy.
Tip: Jaké sladidlo použít? Panela je vysušená šťáva z cukrové třtiny, dodá perníku příjemně karamelovou chuť a krom toho obsahuje i více vitaminů a minerálů než bílý cukr. Xylitol má zase o něco menší energetickou hodnotu. Klidně ale použijte i klasický řepný či třtinový cukr.
Co dál: Perník můžete ještě prokrojit a potřít povidly, višňovým či rybízovým džemem anebo pikantní pomerančovou marmeládou.