Pokud hledáte možnosti, jak zužitkovat úrodu řepy nebo propašovat zeleninu nenásilným způsobem do jídla, našli jste ideální recept. A to i pro milovníky nadýchaného a voňavého perníku, pro nadšence do zdravých dezertů, pro ty, co zbožňují červenou řepu, i pro ty, co ji moc nemusí. V tomto koláči ji na chuti totiž nepoznáte. Nicméně díky řepě je perník příjemně vláčný, a to i přes použití malého množství kokosového oleje. Pokud tuku přidáte více (80 g), docílíte ještě větší šťavnatosti a delikátní chuti. Těsto můžete navíc vylepšit přidáním ořechů, které používáte i k finálnímu posypání navrch. V tomto případě jsou to pekany, ale perník bude chutnat i s ořechy vlašskými.

Špaldový perník z červené řepy

Na pekáč 23×25 cm potřebujete:

  • 2 vejce
  • 120 g cukru – v tomto receptu 60 g xylitolu a 60 g panely (viz Tip)
  • 70 g bílého jogurtu
  • 50 g kokosového oleje
  • 250 g uvařené červené řepy (2 střední kusy, dobrá je i předvařená vakuovaná)
  • 170 g celozrnné špaldové hladké mouky
  • 120 g pohankové mouky
  • 30 g kakaa
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička bezfosfátového kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • Špetka soli
  • Čokoláda na polití (80 až 100 g)
  • Ořechy (pekanové) na posypání (2 hrsti)

Postup

  1. Vejce s cukrem prošlehejte metlou. Vmíchejte bílý jogurt a rozpuštěný kokosový olej.
  2. Syrová řepa se vaří asi hodinu, než změkne. Poté je třeba počkat, než vychladne a můžete ji oloupat a dále s ní pracovat. Pokud nemůžete přípravě věnovat tolik času, kupte si vakuovanou předvařenou řepu, která je navíc oloupaná – připravená k rychlému zpracování. Řepu nastrouhejte najemno a přidejte k vaječné směsi.
  3. Ve vedlejší míse smíchejte sypké ingredience – mouky, kakao, koření, kypřidla a sůl. Suchou směs důkladně vmíchejte do řepné směsi.
  4. Těsto rozetřete do formy vyložené pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 35 až 40 minut.
  5. Vychladlý perník polijte rozpuštěnou čokoládou a posypejte nasekanými ořechy.

Tip: Jaké sladidlo použít? Panela je vysušená šťáva z cukrové třtiny, dodá perníku příjemně karamelovou chuť a krom toho obsahuje i více vitaminů a minerálů než bílý cukr. Xylitol má zase o něco menší energetickou hodnotu. Klidně ale použijte i klasický řepný či třtinový cukr.

Co dál: Perník můžete ještě prokrojit a potřít povidly, višňovým či rybízovým džemem anebo pikantní pomerančovou marmeládou.