Kukuřičné placky arepas připravíte ze tří ingrediencí: předvařené kukuřičné mouky, vody a soli. Jsou přirozeně bezlepkové (podobně jako oopsie bread) a ve Venezuele jsou velmi uznávaným a oblíbeným pokrmem. S lákavou náplní reina pepiada vznikly na počest venezuelské královny krásy.

Reina pepiada je lahodná avokádová náplň s kuřecím masem osvěžená šťávou z limety a čerstvým koriandrem. V kukuřičných plackách – zvenčí křupavých a uvnitř měkkých – chutná opravdu královsky. Arepy se pečením lehce nafouknou a po rozkrojení se z nich dají vytvořit prostorné kapsy pro různorodé náplně. Pikantní fazole, trhané hovězí maso či různé sýrové varianty patří mezi další oblíbené náplně placek arepas.

kukuricne arepas s trhanym kuretem a avokadem

Kde koupit kukuřičnou mouku?

Na výrobu arepas použijte co nejjemněji mletou kukuřičnou mouku. Ve Venezuele používají nejčastěji předvařenou kukuřičnou mouku značky PAN či Goya, která je ke koupi ve žluté i bílé variantě. Mouku seženete např. v (online) obchodech Pinoystore.cz či Orientfood.cz

Obě mouky chutnají podobně. Žlutá plackám propůjčuje hezčí zlatohnědou barvu, avšak vyžaduje o trochu více vody. Z bílé mouky budou placky zase světlejší, ale stále stejně chutné.

Kukuřičné placky arepas s náplní reina pepiada (avokádo a trhané kuřecí maso)

Na 8 placek potřebujete:

  • 625 ml vlažné vody (2,5 hrnku)
  • 1,5 lžičky soli
  • 340 g předvařené žluté kukuřičné mouky (2 hrnky)
  • Rostlinný olej na pomazání pánve

Na trhané kuřecí:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl
  • 6 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 3 snítky koriandru

Na avokádovou náplň:

  • 2 větší zralá avokáda
  • 2 až 3 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžíce majonézy
  • ½ menší cibule
  • 1 menší stroužek česneku
  • Hrstka nasekaného koriandru + na ozdobu
  • 1 zelená jalapeño paprička + na ozdobu
  • ½ červené papriky
  • Sůl & pepř
kukuricne arepas s trhanym kuretem a avokadem

Postup

  1. Těsto: Do mísy nalijte vlažnou vodu a rozmíchejte v ní sůl. Postupně přimíchávejte kukuřičnou mouku a neustále metličkou míchejte.
  2. Jakmile začne hmota houstnout, vyměňte metličku za vařečku. Po přidání veškeré mouky těsto pořádně prohněťte, ideálně ho vyndejte z mísy přímo na pracovní plochu. Dbejte na to, aby v těstě nezůstaly žádné hrudky, mělo by být hezky hladké. Po zpracování těsto zakryjte a nechte alespoň 10 minut odpočinout, aby pěkně hydratovalo.
  3. Kuře: Mezitím vložte očištěná kuřecí prsa do hrnce spolu s měsíčky cibule, rozmáčknutými stroužky česneku, veškerým kořením a bylinkami. Zalijte studenou vodou tak, aby bylo celé kuře ponořené, osolte a obsah hrnce přiveďte k varu. Teplotu snižte a vařte 10 až 15 minut (v závislosti na skutečné velikosti a výšce prsou). Teplota uvnitř masa by měla dosáhnout 74 °C.
  4. Hotové kuře vyjměte ven a nechte zakryté asi 5 minut odpočívat. Vývar sceďte a schovejte pro jiné účely. Kuře následně nakrájejte nebo natrhejte pomocí dvou vidliček na menší kousky.
  5. Avokádová náplň: V hlubším talíři smíchejte vidličkou rozmačkané avokádo s limetovou šťávou a majonézou. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem, čerstvý koriandr, jalapeño i červenou papriku. Vmíchejte kuřecí maso, osolte a lehce opepřete. Zakryjte a nechte prozatím stranou.
  6. Arepas: Odpočaté těsto rozdělte na 8 stejně velkých kousků a vyválejte z nich hladké asi 120g koule. Následně je rozmáčkněte na vzhledné kulaté placky vysoké asi 1 cm (o průměru cca 10 cm).
  7. Zahřejte velkou nepřilnavou pánev na střední teplotu a pomažte ji lžičkou oleje. Placky postupně opékejte z každé strany 3 až 5 minut dozlatova. Vytvoří se na nich křupavá, lehce opálená, kůrka.
  8. Opečené placky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 15 minut, dokud se lehce nenafouknou. Po dopečení je nechte trochu zchladnout.
  9. Ještě teplé (nikoli horké) placky rozkrojte tak, abyste z nich vytvořili kapsy. Naplňte je bohatě avokádovou náplní s kuřecím masem, ozdobte čerstvým koriandrem a kolečky jalapeño papričky.

Tip: Pokud vám zbylo kousek grilovaného či pečeného kuřete z předchozího dne, klidně jej do avokádové náplně použijte a ušetřete si tak čas s jeho přípravou. Případně navařte ve větším toto univerzální trhané kuřecí, které můžete i zamrazit, a placky naplňte s ním.

kukuricne arepas s trhanym kuretem a avokadem