Inspirace není nikdy dost. A té, která vám pomůže vykouzlit jednoduše, ale efektně kanapky na silvestrovskou party, obzvlášť. Smažené mrkvové kuličky potěší především ty, kteří si libují v orientálních chutích, a ty, co to „mají rádi horké“. Pokud by byly mrkvové kuličky pro někoho málo „hot“, nasekejte trochu čerstvého chilli i do těsta, případně udělejte polovinu bez chilli a polovinu pikantní.
Sýrové kuličky pro gurmány výborně doprovodí sklenku vína stejně jako řepné rolky a potěší svou lahodnou chutí. Výhodou feta kuliček a řepných rolek je možnost připravit si je předem. A v případě rolky je to dokonce nutnost. Feta kuličky můžete obalovat nejen v pistáciích, ale i jiných oříšcích – například pekanových nebo vlašských. Kuličky můžete vyvalovat i v poloviční velikosti a vkládat je do lodiček po dvou. Pak kuličky obalujte ve dvou druzích ořechů nebo třeba pažitce.
Smažené mrkvové kuličky s halloumi
Na 12 až 13 kousků potřebujete:
- 1 vejce
- 80 g hladké mouky
- 150 g nahrubo nastrouhané mrkve
- 100 g nahrubo nastrouhaného sýru halloumi
- 1 jarní cibulka
- ½ lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička mletého koriandru
- Olej na smažení
- Koriandr (případně čerstvé chilli) k podávání
Dip:
- 2 lžíce řeckého jogurtu
- 1 lžíce najemno nakrájeného koriandru
- Sůl
- Chilli vločky
Postup
- Vejce dobře promíchejte s hladkou moukou. Přidejte mrkev, halloumi, jarní cibulku nakrájenou najemno, zázvor, prolisovaný česnek a koriandr. Dobře promíchejte.
- Ve vyšší pánvi nebo v hrnci rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Z těsta rukama tvarujte kuličky a vkládejte je do rozpáleného oleje. Smažte z obou stran dozlatova. Vyndejte na papírovou utěrku.
- Než se kuličky usmaží, promíchejte ingredience na dip – jogurt, koriandr a sůl. Dip přendejte do servírovací mističky a lehce posypejte chilli vločkami. Kuličky podávejte s dipem a čerstvým koriandrem. Můžete posypat čerstvou chilli papričkou nakrájenou na tenké plátky.
Řepné rolky s kozím sýrem
Na 20 až 25 kousků potřebujete:
- 2 střední předvařené bulvy červené řepy
- 130 g čerstvého kozího sýra
- Kozí jogurt
- ½ lžičky sušeného česneku
- 1 lžička najemno pokrájeného čerstvého tymiánu
K podávání:
- Microgreens
- Javorový sirup nebo med
- Nadrobno nasekané vlašské nebo pekanové ořechy
- Čerstvý tymián
Postup
- Řepu osušte papírovou utěrkou a nakrájejte ostrým nožem na velice tenké plátky. Na stůl rozložte kus potravinářské fólie. Plátky řepy skládejte vedle sebe do čtverce nebo obdélníku tak, aby se okraji překrývaly a nezůstalo uvnitř plochy volné místo. Skládejte plátky do čtverce nebo obdélníku velkého asi 15 x 15/20 cm. Dlaněmi lehce umačkejte.
- Čerstvý kozí sýr přendejte do misky. Přidejte asi 1 lžíci kozího jogurtu, česnek a tymián a promíchejte. Vzniknout by vám měla pomazánka, jejíž konzistence nebude příliš tuhá na namazání, ani příliš tekutá, aby nevytékala.
- Pomazánkou lehce potřete řepu, přičemž okraj (resp. konec, ke které budete rolku stáčet) nechte volný. Dávejte pozor, abyste pokud možno neodhrnovali plátky řepy od sebe. Nejlépe vám půjde roztírání dvěma příborovými noži nebo špachtličkou na zdobení dortů krémem a nožem. Netlačte na příbor do boku, ale snažte se spíš lehce tlačit ze shora.
- Pomocí fólie stáčejte a jemně utahujte rolku. Zabalenou nechte alespoň 2 hodiny v lednici.
- Rolku rozbalte a nakrájejte na 1,2 až 2 cm silné plátky. Položte na talířek s microgreens a lehce zakápněte javorovým sirupem nebo medem. Ozdobte ořechy a snítkou tymiánu. Ihned servírujte
Čekankové loďky s feta kuličkami a marinovaným ovocem
Na 12 až 14 porcí potřebujete:
- 100 g sýru feta
- 70 g přírodního terminovaného sýru typu Lučina
- Hrst pistácií na obalení + k podávaní
- ½ kaki
- Hrst semínek z granátového jablka + k podávání
- 2 lžičky javorového sirupu
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 lžička olivového oleje
- 1 rovná lžíce najemno pokrájené máty (asi 1 snítka)
- Čerstvě mletý pepř
- 2 čekankové puky
- Máta na ozdobení
Postup
- Fetu nastrouhejte nebo najemno rozdrobte do misky. Přidejte terminovaný sýr a vidličkou promíchejte.
- Pistácie nasekejte najemno. Ze sýrové hmoty vyvalujte mezi dlaněmi drobné kuličky a obalujte v pistáciích. Než si připravíte zbytek, uložte do lednice.
- Kaki oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Přendejte do misky. Přidejte granátové jablko a poté zakápněte javorovým sirupem, citronovou šťávou a olejem. Ochuťte mátou a špetkou pepře. Promíchejte a na pár minut uložte do lednice.
- Z čekanky opatrně odtrhávejte nebo odkrajujte list po listu. Okraje případně začistěte nožem, mohou po odtrhávání zůstat trochu otřepené.
- Servírovací talíř posypejte asi hrstí granátových semínek a trochou pistácií. Díky nim lodičky ukotvíte a nebudou se vám převracet. Do každého čekankového listu rozprostřete trochu marinovaného ovoce a přidejte sýrovou kuličku. Ozdobte mátou a položte na talíř. Ihned servírujte.