Věčný souboj s časem a zároveň touha se neodbývat polotovary je problém, který zná většina vytížených lidí. Proto vám přinášíme inspiraci na takové vaření, které vás zasytí, je z čerstvých surovin, a přitom jeho přípravou nestrávíte ani půl hodiny.
Všechny dnešní recepty spojuje základní ingredience, kterou je kuřecí maso. Leckdy ho můžete vyměnit za rybu či krevety, vždy ale myslete na to, že dobře jíst je jeden z pilířů spokojeného života a pevného zdraví a vy si zkrátka kvalitní jídlo zasloužíte i ve dny, kdy nevíte, kde vám hlava stojí.
Výběr & příprava kuřete
V první řadě si rozmyslete, jestli chcete jet na kvantitu, nebo na kvalitu. Připlatit si za kuře v bio kvalitě nebo od malého farmáře znamená volbu nejen etičtější a ekologičtější, ale zpravidla také chutnější a zdravější maso pro vás. Kuřata z konvenčních chovů jsou šlechtěna tak, aby vyrostla mnohem rychleji než běžný kur, a maso je často nahnáno také vodou, která při vaření velkou parádu neudělá. Hormony (které jsou zakázané) a zbytková antibiotika (která se zvířatům mohou podávat i preventivně) by v mase ovšem už být neměly ani při koupi kuřete z velkochovu.
Kde už se ovšem šetřit vyplatí, je koupě celého kuřete namísto jeho jednotlivých částí. Naučte se, jak naporcovat kuře, a během 5 minut máte připravená kuřecí prsa na minutkovou úpravu, stehna na pečení a skelet na silný kuřecí vývar. Do bujonu zužitkujete i veškeré odkrojky a hodit se vám bude pro základ léčivé kuřecí polévky nebo k zamrazení na další vaření.
Rychlé recepty z kuřecích prsou
Nejvhodnější maso pro rychlé vaření jsou kuřecí prsa, případně stehenní řízky, protože pro ten nejlepší výsledek jim svědčí právě jen krátká tepelná úprava (rare propečení si nicméně nechte pro hovězí steaky). Vykouzlíte z nich řadu asijských stir-fry, syté saláty, při správném marinování také šťavnaté řízky a další dobroty, na které vám bude i s přílohou stačit ani ne půlhodina.