Indická kuchyně je pestrá ve svých chutích i barvách, a ačkoli není nad autentický zážitek přímo z indické pouliční restaurace, není nereálné si na této rozmanité kuchyni pochutnat i doma.
Chana masala je perfektním vydatným pohoštěním pro více lidí kolem stolu, zřejmě i z toho důvodu je po celé Indii tak oblíbená. A ačkoli v prostředí domova nemusíte jíst z banánového listu ani rukou, odvážlivci si mohou tento počin užít se vším všudy.
Indická cizrna chana masala
Na 4 až 6 porcí potřebujete:
- 4 lžíce rostlinného oleje/ghí
- 1 lžička římského kmínu
- 1 větší cibule
- 4cm kousek čerstvého zázvoru
- 3 stroužky česneku
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky mleté kurkumy
- ½ lžičky mletého chilli
- 1 vrchovatá lžička koření chana masala
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 zelená chilli paprička
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 400 g sekaných loupaných rajčat / 3 velká rajčata
- Sůl
- 480 g uvařené cizrny
- Asi 180 ml vody/aquafaby
- 1 až 2 lžíce javorového sirupu
- 4 lžíce limetové šťávy
- ¼ lžičky koření garam masala
- Hrst čerstvého koriandru
K podávání:
Postup
- Ve větším hrnci rozehřejte tuk a nechte v něm rozvonět celý římský kmín. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmahněte do změknutí.
- Zázvor s česnekem rozmixujte v mixéru najemno a přidejte k cibuli. Nechte rozvonět. Mletý římský kmín, koriandr, kurkumu, chilli a koření chana masala vmíchejte k základu.
- Postupně přimíchejte citronovou šťávu s jemně nasekanou zelenou chilli papričkou a rajčatový protlak. Chvilku a za stálého míchání jej restujte.
- Jakmile získá protlak světlejší barvu, vmíchejte sekaná loupaná rajčata. V sezoně je můžete nahradit i o něco větším množstvím nadrobno nakrájených čerstvých rajčat, případně nakombinovat obojí.
- Směs osolte, zčásti přikryjte a na mírném plameni nechte asi 10 minut probublávat. Omáčka lehce zhoustne. Občas ji promíchejte, aby se zespod nepřichytila.
- Přidejte scezenou uvařenou cizrnu (jak ji předem uvařit, se dozvíte v receptu na nejlepší hummus) a podlijte asi 180 ml vody (případně aquafaby – nálevu z cizrny, ze kterého mimochodem vyrobíte i skvělou veganskou majonézu).
- Cizrnu na nízkém plameni krátce povařte, postačí asi 5 minut. Část cizrny můžete v hrnci vařečkou pomačkat, omáčka se tím ještě lehce zahustí.
- Ochutnejte a podle potřeby osolte, případně dolaďte chuť přidáním javorového sirupu. Zastříkněte limetovou šťávou a ovoňte kořením garam masala.
- Chana masalu posypejte čerstvým koriandrem a podávejte s kombinací basmati rýže a domácím indickým chlebem naan.
Tipy & triky
- K podávání chana masaly se hodí různé další druhy indických placek, jako například roti či bhatura.
- V receptu je nejlepší použít dopředu namočenou, uvařenou a scezenou cizrnu. V případě, že spěcháte a na tento proces nemáte zrovna čas, můžete použít cizrnu sterilovanou.
- Směs koření chana masala lze jednoduše koupit nebo rozemletím či nadrcením vyrobit i doma. Základní směs obsahuje hřebíček, skořici, koriandr, římský kmín, kardamom, černý pepř, kurkumu, červenou chilli papričku, listy pískavice a mangový prášek.
- Chana masala je oblíbeným cizrnovým kari známým po celé Indii. Je oblíbená i v pandžábské variantě chole masala, která se liší především tmavší barvou a kouřovější chutí. Tu způsobuje přidání čajových lístků či sáčků během vaření.