Indická kuchyně je pestrá ve svých chutích i barvách, a ačkoli není nad autentický zážitek přímo z indické pouliční restaurace, není nereálné si na této rozmanité kuchyni pochutnat i doma.

Chana masala je perfektním vydatným pohoštěním pro více lidí kolem stolu, zřejmě i z toho důvodu je po celé Indii tak oblíbená. A ačkoli v prostředí domova nemusíte jíst z banánového listu ani rukou, odvážlivci si mohou tento počin užít se vším všudy.

chana masala

Indická cizrna chana masala

Na 4 až 6 porcí potřebujete:

  • 4 lžíce rostlinného oleje/ghí
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 větší cibule
  • 4cm kousek čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • ½ lžičky mletého chilli
  • 1 vrchovatá lžička koření chana masala
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 zelená chilli paprička
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 400 g sekaných loupaných rajčat / 3 velká rajčata
  • Sůl
  • 480 g uvařené cizrny
  • Asi 180 ml vody/aquafaby
  • 1 až 2 lžíce javorového sirupu
  • 4 lžíce limetové šťávy
  • ¼ lžičky koření garam masala
  • Hrst čerstvého koriandru

K podávání:

chana masala

Postup

  1. Ve větším hrnci rozehřejte tuk a nechte v něm rozvonět celý římský kmín. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmahněte do změknutí.
  2. Zázvor s česnekem rozmixujte v mixéru najemno a přidejte k cibuli. Nechte rozvonět. Mletý římský kmín, koriandr, kurkumu, chilli a koření chana masala vmíchejte k základu.
  3. Postupně přimíchejte citronovou šťávu s jemně nasekanou zelenou chilli papričkou a rajčatový protlak. Chvilku a za stálého míchání jej restujte.
  4. Jakmile získá protlak světlejší barvu, vmíchejte sekaná loupaná rajčata. V sezoně je můžete nahradit i o něco větším množstvím nadrobno nakrájených čerstvých rajčat, případně nakombinovat obojí.
  5. Směs osolte, zčásti přikryjte a na mírném plameni nechte asi 10 minut probublávat. Omáčka lehce zhoustne. Občas ji promíchejte, aby se zespod nepřichytila.
  6. Přidejte scezenou uvařenou cizrnu (jak ji předem uvařit, se dozvíte v receptu na nejlepší hummus) a podlijte asi 180 ml vody (případně aquafaby – nálevu z cizrny, ze kterého mimochodem vyrobíte i skvělou veganskou majonézu).
  7. Cizrnu na nízkém plameni krátce povařte, postačí asi 5 minut. Část cizrny můžete v hrnci vařečkou pomačkat, omáčka se tím ještě lehce zahustí.
  8. Ochutnejte a podle potřeby osolte, případně dolaďte chuť přidáním javorového sirupu. Zastříkněte limetovou šťávou a ovoňte kořením garam masala.
  9. Chana masalu posypejte čerstvým koriandrem a podávejte s kombinací basmati rýže a domácím indickým chlebem naan.

Tipy & triky

  • K podávání chana masaly se hodí různé další druhy indických placek, jako například roti či bhatura.
  • V receptu je nejlepší použít dopředu namočenou, uvařenou a scezenou cizrnu. V případě, že spěcháte a na tento proces nemáte zrovna čas, můžete použít cizrnu sterilovanou.
  • Směs koření chana masala lze jednoduše koupit nebo rozemletím či nadrcením vyrobit i doma. Základní směs obsahuje hřebíček, skořici, koriandr, římský kmín, kardamom, černý pepř, kurkumu, červenou chilli papričku, listy pískavice a mangový prášek.
  • Chana masala je oblíbeným cizrnovým kari známým po celé Indii. Je oblíbená i v pandžábské variantě chole masala, která se liší především tmavší barvou a kouřovější chutí. Tu způsobuje přidání čajových lístků či sáčků během vaření.
chana masala