Když opomineme čištění krevet, které nemusí být zrovna oblíbenou disciplínou, je příprava tohoto jídla rychlá a efektivní. V případě, že zrovna neseženete čerstvé tygří krevety, se nabízí alternativa s kuřecím masem nebo tofu. Kuřecí maso krájejte na tenké plátky. Opékání pak bude trvat jen několik málo minut, stejně jako u krevet.

Recept na smaženou rýži je ideální způsob, jak zpracovat zbytky rýže z předešlého dne, jelikož „oschlá“ rýže je pro tento recept mnohem vhodnější než rýže, kterou jste právě dovařili. Den předem vařená, studená rýže bude oproti té z plotny sypká a nebude se lepit.

Rychlá smažená rýže s krevetami a bazalkou

Na 2 až 3 porce potřebujete:

  • 1 hrnek jasmínové rýže
  • Sůl
  • 400 g nevařených, neloupaných tygřích krevet
  • 3 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce vody
  • 3 stroužky česneku
  • Červená chilli paprička cayenne
  • Olej (například řepkový nebo olivový)
  • 1 cibule
  • 2 stonky citronové trávy
  • Thajská bazalka
  • Limetka

Postup

  1. Rýži uvařte ideálně den předem. Zrnka do sebe při promíchávání na pánvi nepustí tolik tekutiny a konzistence jídla nebude připomínat „kaši“. Hrnek rýže propláchněte v cedníku studenou vodou. Vložte do hrnce a zalijte necelými dvěma hrnky vody. Osolte. Přiveďte k varu a pozvolna vařte 10 minut. Poté přiklopte a nechte 5 minut dojít. Nakypřete vidličkou a nechte vychladnout. Během chladnutí občas zlehka promíchejte vidličkou. Schovejte do lednice.
  2. Krevety zbavte hlaviček a oloupejte krunýř včetně ocásku. Půjde vám to nejlépe odspoda od nožiček. Při odlamování hlaviček může odtékat trochu tekutiny, proto se vám budou hodit papírové utěrky, kterými si hlavičku chytíte a při odlamování rovnou tekutinu setřete. Z krevety odstraňte střívka. Můžete je buď vytáhnout pomocí párátka z prostoru mezi články nebo od nejsilnější části krevety, což je poměrně náročná disciplína a chce trochu tréninku, anebo je jednoduše odstraníte naříznutím hřbetu po celé délce ostrým nožem. Díky tomu, že je kreveta průsvitná, snadno poznáte, do jaké hloubky říznout – stačí jen pár milimetrů, abyste střívka dostali ven.
  3. V mističce promíchejte sójovou a rybí omáčku, cukr a vodu a vzniklou omáčku odložte prozatím stranou.
  4. Česnek a chilli papričku nakrájejte nadrobno, vložte do hmoždíře a přidejte malou špetku soli. Rozdrťte na pastu. Pro jemnou palčivost bude stačit polovina papričky.
  5. Hrst thajské bazalky nakrájejte nadrobno. Pár lístků si dejte stranou k servírování.
  6. V pánvi rozehřejte 2 až 3 lžíce oleje. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte dozlatova. Přidejte pastu z česneku a chilli a na středním plameni opékejte asi minutu. Citronovou trávu oloupejte, aby vám zbyl měkčí střed, a nakrájejte najemno. Přidejte do pánve a promíchejte. Přidejte očištěné krevety a restujte další 4 minuty. Vsypte rýži, zalijte předem připravenou omáčkou a přidejte nakrájenou bazalku. Promíchejte, nechte prohřát a odstavte.
  7. Pokrm podávejte posypaný pokrájenými chilli papričkami (podle chuti) a lístky bazalky spolu s měsíčky limetky.

TIP: Pokud si chcete práci usnadnit a zrychlit, můžete použít oloupané či již předvařené krevety. Ty ale na pánvi neopékejte dlouho, stačí jen krátce, párkrát je na pánvi prohoďte a ihned přidejte rýži a jídlo dokončete.