Rýžové kuličky jsou měkké, lepivé a typicky žvýkavé. V celé Číně se plní nejčastěji pastou z černého sezamu, arašídovým máslem, jujubovou pastou, pastou z lotosových semínek nebo anko pastou z červených fazolí. Mohou být i neplněné či různě barevné. Jednotlivé barvy pak mají různé významy – bílé kuličky například symbolizují dobré mezilidské vztahy, žluté bohatství, zelené zdraví a modré kariéru.
Tang Yuan se podávají především během festivalu luceren, kterým se uzavírá čínský nový rok. Jejich pojídání má mít v nadcházejícím roce příznivý dopad na celistvost, pospolitost i harmonii. Kuličky jsou tak rovněž nedílnou součástí různých rodinných setkání a slavností.
Servírují se v dezertních polévkách, jelikož jsou po uvaření velmi lepivé. V tekutině si od sebe drží odstup, a dají se tak příjemně konzumovat – kouli naberete lžící a pomocí hůlek se do ní zakousnete. Sladkou, jemně pikantní polévkou po zázvoru pak sousto zapijete. Chcete-li, můžete v polévce pojídat i samotný zázvor – ten však většinou slouží jen jako zásadní ochucovadlo.
Čínské knedlíčky Tang Yuan se sladkou zázvorovou polévkou
Náplň z černého sezamu:
- 50 g černých sezamových semínek
- 25 g krupicového cukru
- Špetka soli
- 20 g másla pokojové teploty
Rýžové kuličky Tang Yuan:
- 130 g lepkavé rýžové mouky (sladká rýžová mouka)
- 1 lžička moučkového cukru
- 60 ml teplé vody
- 45 ml vody o pokojové teplotě
Zázvorová polévka:
- 40 g čerstvého zázvoru
- 50 g palmového cukru
- Pár kapek citronové šťávy
- Čerstvá máta
Postup
- Černý sezam opražte nasucho na pánvi. Míchejte, aby se nepřipálil, a nechte jej pěkně rozvonět. Vychladlý sezam s cukrem a špetkou soli vložte do mixéru a najemno rozmixujte. Změklé máslo pomocí prstů vtlačte k sezamové směsi, dokud se nespojí. Nechte v chladu chvilku zatuhnout.
- Rýžovou mouku smíchejte s moučkovým cukrem. Přilijte teplou vodu a lžící promíchejte. Poté přidávejte po troškách vodu o pokojové teplotě a hněťte rukama, dokud nevznikne hladké, pružné těsto. Zprvu se to zdá nemožné, ale nakonec se těsto krásně poddá.
- Těsto rozdělte na stejně velké kousky (asi 17 kousků po cca 14 gramech). Z každého pak vyválejte mezi dlaněmi kouli. Podle potřeby si vždy lehce dlaň navlhčete.
- Pokud vznikne na kouli nějaká nerovnost, lehce namočeným prstem ji zahlaďte. Koule vyskládejte s rozestupem na hlubší talíř a přikryjte folií, aby neosychaly.
- Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo jemné proužky. Spolu s cukrem a litrem vody přiveďte v hrnci k varu. Plamen ztlumte a asi 5 minut společně povařte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Polévku dochuťte citronovou šťávou a udržujte v teple.
- Ze sezamové směsi vyválejte menší kuličky o váze asi 3 gramy. Množství sezamových kuliček zvolte dle libosti – můžete naplnit všechny rýžové koule nebo jen polovinu. Zbytek náplně klidně zamrazte na příště.
- Rýžovou kouli vezměte čistou rukou do dlaně (zbytek nechávejte zakrytý pod folií) a palcem do ní vytlačte důlek. Do něj vložte pomocí malé lžičky (ať si nezašpiníte ruce a těsto) sezamovou kuličku. Opatrně okrajem těsta kouli opět uzavřete a mezi dlaněmi vyválejte dohladka.
- Část rýžových koulí (třeba těch nenaplněných) můžete obarvit – matcha čajem, spirulinou nebo kurkumou. Jemný prášek do těsta vetřete mezi dlaněmi a podle potřeby si je lehce navlhčete.
- Mezitím přiveďte k varu velký hrnec s vodou. Snižte na střední stupeň a vkládejte postupně vždy stejný typ rýžových koulí. Začněte bílými nenaplněnými. Potrvá zhruba pět minut, než vyplavou na hladinu, poté je ještě minutu povařte.
- Děrovanou naběračkou jednu po druhé vyndávejte do servírovacích misek nebo na talíř s rozestupy vedle sebe, aby se k sobě nelepily. Poté uvařte várku koulí se sezamovou náplní, u kterých se čas varu zhruba o minutu navýší. Nakonec vložte koule různobarevné.
- Koule v misce přelijte horkou zázvorovou polévkou a ozdobte několika lístky čerstvé máty.
Pár tipů na závěr
- Když už budete v tom koulení, můžete si připravit více rýžových kuliček do zásoby a zamrazit je neuvařené. Právě zmražené rýžové kuličky často koupíte na asijských trzích. Stačí je pak uvařit ve vodě a servírovat.
- Cukr v základním těstě můžete vynechat a připravit tak kuličky pro verzi naslano (např. plněné zeleninou či masem podávané v silném vývaru). Nebo cukr vynechte i v případě, že se rozhodnete naplnit sezamovou náplní všechny kuličky, ta už je oslazená dostatečně.
- Mouku z lepkavé rýže naleznete v různých asijských potravinách nebo online na Chopsticks.cz, Asiamart.cz, Tasteofasia.cz, Cocowoods.cz či Pinoystore.cz.
- Na ozdobu polévky můžete rovněž použít v Číně tolik oblíbenou žlutou vonokvětku zvanou osmanthus (seženete rovněž v obchodech s asijskými potravinami).