Rýžové kuličky jsou měkké, lepivé a typicky žvýkavé. V celé Číně se plní nejčastěji pastou z černého sezamu, arašídovým máslem, jujubovou pastou, pastou z lotosových semínek nebo anko pastou z červených fazolí. Mohou být i neplněné či různě barevné. Jednotlivé barvy pak mají různé významy  – bílé kuličky například symbolizují dobré mezilidské vztahy, žluté bohatství, zelené zdraví a modré kariéru.

Tang Yuan se podávají především během festivalu luceren, kterým se uzavírá čínský nový rok. Jejich pojídání má mít v nadcházejícím roce příznivý dopad na celistvost, pospolitost i harmonii. Kuličky jsou tak rovněž nedílnou součástí různých rodinných setkání a slavností.

Servírují se v dezertních polévkách, jelikož jsou po uvaření velmi lepivé. V tekutině si od sebe drží odstup, a dají se tak příjemně konzumovat – kouli naberete lžící a pomocí hůlek se do ní zakousnete. Sladkou, jemně pikantní polévkou po zázvoru pak sousto zapijete. Chcete-li, můžete v polévce pojídat i samotný zázvor – ten však většinou slouží jen jako zásadní ochucovadlo.

Čínské knedlíčky Tang Yuan se sladkou zázvorovou polévkou

Náplň z černého sezamu:

  • 50 g černých sezamových semínek
  • 25 g krupicového cukru
  • Špetka soli
  • 20 g másla pokojové teploty

Rýžové kuličky Tang Yuan:

  • 130 g lepkavé rýžové mouky (sladká rýžová mouka)
  • 1 lžička moučkového cukru 
  • 60 ml teplé vody
  • 45 ml vody o pokojové teplotě

Zázvorová polévka:

  • 40 g čerstvého zázvoru 
  • 50 g palmového cukru
  • Pár kapek citronové šťávy
  • Čerstvá máta

Postup

  1. Černý sezam opražte nasucho na pánvi. Míchejte, aby se nepřipálil, a nechte jej pěkně rozvonět. Vychladlý sezam s cukrem a špetkou soli vložte do mixéru a najemno rozmixujte. Změklé máslo pomocí prstů vtlačte k sezamové směsi, dokud se nespojí. Nechte v chladu chvilku zatuhnout.
  2. Rýžovou mouku smíchejte s moučkovým cukrem. Přilijte teplou vodu a lžící promíchejte. Poté přidávejte po troškách vodu o pokojové teplotě a hněťte rukama, dokud nevznikne hladké, pružné těsto. Zprvu se to zdá nemožné, ale nakonec se těsto krásně poddá.
  3. Těsto rozdělte na stejně velké kousky (asi 17 kousků po cca 14 gramech). Z každého pak vyválejte mezi dlaněmi kouli. Podle potřeby si vždy lehce dlaň navlhčete.
  4. Pokud vznikne na kouli nějaká nerovnost, lehce namočeným prstem ji zahlaďte. Koule vyskládejte s rozestupem na hlubší talíř a přikryjte folií, aby neosychaly.
  5. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo jemné proužky. Spolu s cukrem a litrem vody přiveďte v hrnci k varu. Plamen ztlumte a asi 5 minut společně povařte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Polévku dochuťte citronovou šťávou a udržujte v teple.
  6. Ze sezamové směsi vyválejte menší kuličky o váze asi 3 gramy. Množství sezamových kuliček zvolte dle libosti – můžete naplnit všechny rýžové koule nebo jen polovinu. Zbytek náplně klidně zamrazte na příště.
  7. Rýžovou kouli vezměte čistou rukou do dlaně (zbytek nechávejte zakrytý pod folií) a palcem do ní vytlačte důlek. Do něj vložte pomocí malé lžičky (ať si nezašpiníte ruce a těsto) sezamovou kuličku. Opatrně okrajem těsta kouli opět uzavřete a mezi dlaněmi vyválejte dohladka.
  8. Část rýžových koulí (třeba těch nenaplněných) můžete obarvit – matcha čajem, spirulinou nebo kurkumou. Jemný prášek do těsta vetřete mezi dlaněmi a podle potřeby si je lehce navlhčete.
  9. Mezitím přiveďte k varu velký hrnec s vodou. Snižte na střední stupeň a vkládejte postupně vždy stejný typ rýžových koulí. Začněte bílými nenaplněnými. Potrvá zhruba pět minut, než vyplavou na hladinu, poté je ještě minutu povařte.
  10. Děrovanou naběračkou jednu po druhé vyndávejte do servírovacích misek nebo na talíř s rozestupy vedle sebe, aby se k sobě nelepily. Poté uvařte várku koulí se sezamovou náplní, u kterých se čas varu zhruba o minutu navýší. Nakonec vložte koule různobarevné.
  11. Koule v misce přelijte horkou zázvorovou polévkou a ozdobte několika lístky čerstvé máty.

Pár tipů na závěr

  • Když už budete v tom koulení, můžete si připravit více rýžových kuliček do zásoby a zamrazit je neuvařené. Právě zmražené rýžové kuličky často koupíte na asijských trzích. Stačí je pak uvařit ve vodě a servírovat.
  • Cukr v základním těstě můžete vynechat a připravit tak kuličky pro verzi naslano (např. plněné zeleninou či masem podávané v silném vývaru). Nebo cukr vynechte i v případě, že se rozhodnete naplnit sezamovou náplní všechny kuličky, ta už je oslazená dostatečně.
  • Mouku z lepkavé rýže naleznete v různých asijských potravinách nebo online na Chopsticks.cz, Asiamart.cz, Tasteofasia.cz, Cocowoods.cz či Pinoystore.cz.
  • Na ozdobu polévky můžete rovněž použít v Číně tolik oblíbenou žlutou vonokvětku zvanou osmanthus (seženete rovněž v obchodech s asijskými potravinami).