Na svatého Martina nejlepší je husina! Aneb kdy jindy se ohánět pranostikami, než když nám hrají do karet a posvěcují okázalé hodování? Pokud se už letos nechystáte do plavek, uspořádejte okázalou podzimní hostinu s odkazem na sv. Martina přímo u sebe doma. Výběr receptů jsme udělali za vás.

Pečínky pro tradicionalisty i experimentátory

Základem takové hostiny by měla být přes noc pečená husa. Pokud si ovšem na celou několikakilovou pečínku netroufáte, jděte jen do stehen, která jsou dokonalá se šouletem.

Další a neméně chutnou možností je kachna, která snese i modernější úpravu: ať už v podobě burgeru s trhaným masem a brusinkovým zelím, nebo sezamových palačinek s voňavou asijsky laděnou kachnou. Kachny se vzdát nemusíte, ani pokud máte na přípravu jen půl hodiny – dejte si minutková kachní prsíčka se šípkovou omáčkou nebo rychlou paštiku z kachních či husích jater. Bavit vás bude i lehce bizarní recept od Sandtnerové, která kachnu podává se svíčkovou omáčkou a máslovým knedlíkem.

Neošizené přílohy

Domácí pečínka si zaslouží i stejně poctivou přílohu! Kromě tradičních lokšů zkuste i domácí bramborové knedlíky s kopřivami (hned budete mít lepší pocit, že děláte něco pro své zdraví), snadné bylinkovo-houskové knedlíky nebo vtipnou kombinaci obojího, bramborový knedlík s houskou. Zelí podávejte klasicky dušené nebo ho zkuste upéct (ideálně na husím sádle).

Božské dezerty

Pokud vám ještě zbudou síly, pusťte se do moučníku. Nasnadě jsou jednoduché, ale božské svatomartinské rohlíčky, poctivé kynuté koláče, bramborové šišky s mákem a šodó nebo třeba tvarohové buchty. Málokoho urazíte také dukátovými buchtičkami s vanilkovým krémem, taženým štrúdlem či ořechovým koláčem s jablečnými růžičkami.