Ve chvíli, kdy plavky po sezoně zmizí do hlubin šatní skříně, ztrácí se i ostych před nějakou tou sladkou neřestí. Pár koblížků se pod velkým svetrem jistojistě ztratí. Musí, protože neochutnat by byla velká škoda.

Tvaroh a dýně těsto krásně zvláční, přitom zůstává báječně nadýchané a jemné. Vůně koření oblaží smysly a zahřeje vás hluboko uvnitř. Pokud je váš svetr tak velký jako láska ke sladkému, můžete si kobližky namáčet do čokoládové omáčky namísto skořicového cukru. A kdo to rád „křupavé“, nachystá si ještě mističku se sekanými ořechy k obalení. Zkusit můžete i strouhaný kokos. Pak ale doporučuji z těsta vynechat kardamom a přidat raději mletou vanilku nebo vanilkový extrakt či pastu.

Nekynuté dýňovotvarohové koblihy

Na 30 až 35 kousků potřebujete:

  • 120 g dýňového pyré (viz poznámka pod receptem)
  • 120 g měkkého polotučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • ¼ lžičky mleté kurkumy
  • Špetka kardamomu
  • Špetka soli
  • Olej na smažení (např. řepkový)
  • Moučkový cukr a skořice na obalení (asi 1/3 hrnku cukru a 1/3 lžičky mleté skořice)
dynove koblihy s tvarohem

Postup

  1. Dýňové pyré, tvaroh, vejce a vanilkovou pastu prošlehejte metličkou.
  2. Ve vedlejší míse smíchejte sypké ingredience: mouky, cukr, kypřicí prášek, kurkumu, kardamom a malou špetku soli.
  3. Sypkou směs dobře propojte s dýňovotvarohovou a vymíchejte polotuhé těsto.
  4. V hrnci rozpalte vysokou vrstvu oleje. Pomocí dvou lžiček vykrajujte z těsta kuličky a vkládejte je do rozpáleného oleje. V průběhu vykrajování kontrolujte, které koblížky už jsou usmažené dozlatova. Ty hotové vyndejte na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby odsály přebytečný tuk. Pokračujte s vykrajováním, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  5. Hotové, ještě teplé kobližky obalujte ve směsi moučkového cukru a skořice.

Jak vyrobit dýňové pyré

Dýni hokaido překrojte napůl, z vnitřku vydlabejte semínka a poloviny rozkrojte ještě jednou, aby se dýně rychleji propekla. Tak, jak byla dýně u sebe, ji položte řeznou stranou dolů na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 190 °C asi 40 až 50 minut. Jestli je dýně hotová, poznáte jednoduše píchnutím nože do dužiny. Měkkou dýni přendejte na tác a nechte vychladnout. Nakonec pomocí lžíce vydlabejte měkkou dužinu od slupky a tu rozmixujte dohladka. Máte hotové pyré, které využijete na přípravu dýňových lívanců, do krémového dýňového rizota, na dýňové brownies, dýňový cheesecake, dýňovou bábovku nebo do zdravějších dýňových řezů. V lednici vám vydrží asi 3 dny a v mrazáku až 3 měsíce.

dynove pyre