Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Ačkoli sacharidy nepovažuji za kdovíjaké zlo, pravdou je, že pokud chcete někde v jídelníčku ubrat, právě omezení škrobovinových příloh udělá s vaší váhou hodně. Ideální řešení je nahradit je zdravějšími zeleninovými přílohami s minimem sacharidů, zato maximem chuti a živin. Dopřejte si pečenou mrkev s česnekovým miso máslem, hedvábnou květákovou kaši nebo křupavé zelí, které pečením hezky zkaramelizuje, a knedlíky, chleba či brambory vám hned budou chybět o poznání méně.

Pečená mrkev s miso máslem a pomerančem

Na 3 až 4 přílohové porce potřebujete:

  • 1 kg mrkve
  • Olivový olej
  • Sůl & pepř
  • 2 lžíce miso pasty
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 2 lžíce limetkové, citronové nebo pomerančové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • Chilli dle chuti
  • Sezam na posypání

Postup

  1. Mrkev pořádně odrhněte (dobře to jde kartáčkem nebo drátěnkou, kterou máte vyhrazenou pouze na zeleninu), podélně rozpulte nebo rozčtvrťte a přímo na plechu vyloženém pečicím papírem zakapejte olejem, osolte (se solí ovšem opatrně, miso je také slané) a okořeňte čerstvě mletým pepřem.
  2. Dejte na 10 minut péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Mezitím prošlehejte miso s rozpuštěným máslem, medem, citrusovou šťávou, prolisovaným česnekem a chilli dle chuti. Po 10 minutách mrkev touto směsí zakapejte, promíchejte a pečte dalších 10 až 15 minut doměkka.
  3. Posypejte sezamem nebo nasekaným koriandrem, jarní cibulkou či mrkvovou natí a podávejte jako přílohu k asijsky laděným pokrmům (třeba lososu s taktéž miso glazurou) nebo s hummusem jako hlavní chod.

Krémová květáková kaše

Na 4 přílohové porce potřebujete:

  • 1 velký květák
  • Sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 4 lžíce crème fraîche nebo mascarpone (pro lehčí verzi dejte cream cheese, žervé či kysanou smetanu)

Postup

  1. Květák rozeberte na růžičky a pod poklicí ho na pařáku nad osolenou vodou uvařte v páře doměkka, případně uvařte klasicky ve vodě. Důležité je pak květák co nejpečlivěji slít, aby pyré nebylo vodnaté.
  2. Mezitím si zahřejte máslo s prolisovaným česnekem – ten tím lehce ztratí na palčivosti.
  3. Okapaný květák rozmixujte spolu s česnekovým máslem a crème fraîche dohladka, dochuťte a podávejte s rozpuštěným máslem a pažitkou. Paleo kaše se hodí všude tam, kde byste dali brambory: ke kuřeti na víně, zvěřinovému ragú, řízkům nebo třeba rybě v těstíčku.

Karamelizované pečené zelí

Na 4 porce potřebujete:

  • ½ velké hlávky nebo 1 celá malá hlávka červeného zelí
  • 4 lžíce tuku (sádla, olivového či slunečnicového oleje)
  • Sůl & pepř
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • Sušený česnek
  • 2 lžíce citronové šťávy nebo balzamika
  • Hrst petržele

Postup

  1. Ze zelí odstraňte vrchní špinavé listy, rozčtvrťte ho a velkým ostrým nožem vyřízněte středový košťál. Poté ho celé pokrájejte na kousky o velikosti sousta, na plechu vyloženém pečicím papírem rukama promíchejte s tukem (chuťově je nejlepší rozpuštěné sádlo, ale nic nezkazíte ani dobrým olivovým nebo slunečnicovým olejem), solí, čerstvě mletým pepřem, kmínem a sušeným česnekem. Pro výraznější chuť přidejte i trochu sladké papriky.
  2. V troubě vyhřáté na 200 °C pečte asi 20 minut, až zelí změkne a okraje budou křupavé. Míru opečení přizpůsobte své chuti a během pečení zelí alespoň jednou zamíchejte.
  3. Pro zvýraznění barvy můžete na závěr pokapat trochou citronové šťávy nebo balzamika. Podávejte posypané sekanou petrželí jako přílohu k pečené kachně, kuřeti či sekané.