Polentová kaše je velmi přizpůsobivá a lehce ji připravíte nasladko i naslano. My jsme jí dnes propůjčili asijský nádech a dochutili ji kokosovým mlékem, arašídovým máslem, praženými arašídy a čerstvým zázvorem.

Z poměrně nevýrazné kaše lze tak snadno vykouzlit velmi atraktivní a lahodně dochucenou přílohu k restované zelenině, tofu, rybám i masu. Pochutnáte si na ní i samostatně s dávkou parmezánu a pošírovaným vejcem. Perfektně chutná také v grilované verzi nebo v bezlepkové variantě lasagní, kde polentou vtipně nahradíte těstoviny.

Arašídová polenta se zázvorem a praženými arašídy

Na 2 porce potřebujete:

  • 100 ml kokosového mléka
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 100 g instantní polenty
  • 2,5cm kousek zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl & pepř
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • 1 až 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 až 3 lžíce arašídového másla

Na dohotovení:

  • Máslo na přelití
  • Strouhaný parmezán
  • Pražené kořeněné arašídy
  • Klíčky ředkvičky, vojtěšky a brokolice
  • 2 pošírovaná vejce

Postup

  1. Kokosové mléko a zeleninový vývar (nebo vodu) nalijte do hrnce a přiveďte pomalu k varu. Pak začněte po troškách přisypávat polentu a zároveň metličkou míchejte, ať zamezíte tvorbě hrudek.
  2. Vmíchejte najemno nastrouhaný zázvor s česnekem a polentu vařte na mírném plameni. Průběžně vařečkou míchejte. Jakmile začne polenta více houstnout (po 3 až 5 minutách), plamen snižte a četnost míchání zvyšte.
  3. Mezi 7 až 10 minutami se začnou tvořit na povrchu polenty drobné krátery – v tom momentě dosáhnete finální hustoty polentové kaše. Osolte ji, zlehka opepřete a vmíchejte kurkumu.
  4. Kaši dochuťte citronovou šťávou a arašídovým máslem. Vše spolu jemně rozmíchejte a kaši rovnou servírujte na talíř. Pokapejte ji trochou rozpuštěného másla (nebo ghí), posypejte strouhaným parmezánem a praženými arašídy.
  5. Polentovou kaši dozdobte různými druhy klíčků nebo zvolte čerstvé bylinky (petržel či tymián). Podle chuti podávejte s pošírovaným vejcem, viz níže.

Tipy & triky

  • K pokrmu se skvěle hodí pošírované vejce. Jak na něj, se dočtete v receptu na vege koprovku nebo snadná vejce Benedikt.
  • Polenta je rovněž skvělou přílohou ke grilovanému lososu či kuřecímu masu. V případě bezmasé verze se hodí tofu nebo grilovaná zelenina dle ročního období – na podzim zakomponujte dýni, kořenovou zeleninu, květák nebo houby.
  • Pražené arašídy můžete připravit v troubě s kořením dle vlastního výběru. Doporučujeme smíchat ořechy s trochou olivového oleje, medu, mletou uzenou paprikou, chilli a solí. Promíchat, rozprostřít na plech vyložený pečicím papírem a péct při 180 °C asi 12 až 15 minut.