Z původního prastarého receptu „chudých“ se dá jednoduše vytvořit jídlo bohaté na živiny a ještě navíc v novém, originálním ztvárnění, o kterém si naše babičky ani nenechaly zdát. Originální recept na nastavovanou kaši je postaven na bramborách, krupkách a mléce. V podstatě v této kaši převažují sacharidy, a proto, aby vzniklo vyvážené jídlo, se hodí podávat například s vejcem. Anebo, jak je zvykem, s párkem… Milovníci zdravých alternativ s potřebou neustále zkoušet nové věci se ale mohou inspirovat moderní úpravou a bílkoviny přidat rovnou do kaše.
Silken tofu – hedvábné tofu – seženete v obchodech se zdravou výživou, v supermarketech (i těch online) anebo například v DM drogerii. Glazované žampiony se nehodí podávat jen s nastavovanou kaší. Budou skvěle chutnat jako součást buddha bowl a řady rychlých pokrmů nebo asijských nudlí. Zkuste je i jako oblohu na chleby s hummusem nebo k hovězímu steaku či pečeni.
Nastavovaná bramborová kaše s pohankou a glazovanými žampiony
Na 2 porce kaše potřebujete:
- 100 g pohanky
- 3 středně velké brambory (400g)
- 150 g silken tofu
- 2 až 3 stroužky česneku
- Sůl
Glazované žampiony:
- 300 g žampionů
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 až 3 stroužky česneku
- 70 ml balzamikového octa
- 1, 5 až 2 lžičky medu
- Snítka rozmarýn
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Postup
- Pohanku uvařte se špetkou soli na skus. Pokud je to potřeba, slijte do cedníku.
- Brambory oloupejte a v osolené vodě vařte doměkka. Sceďte a šťouchadlem rozšťouchejte. Přidejte silken tofu, prolisovaný česnek a sůl. Šťouchejte, dokud se ingredience pěkně nepropojí, a posléze vmíchejte také pohanku. Je-li to potřeba, nařeďte trochou vody nebo alternativou mléka (můžete případně použít i mléko, pokud neusilujete o veganskou verzi jídla).
- Větší žampiony přepulte, menší můžete nechat vcelku. Ideální je zbavit žampiony nožiček, protože tak se budou na pánvi opékat pěkně rovnoměrně. Nožičky můžete opékat spolu s hlavičkami anebo je použít v jiném receptu.
- V pánvi rozehřejte olivový olej. Do pánve vsypte houby, osolte a pozvolna opékejte 5 minut dozlatova. Během té doby pánví občas prohoďte, aby se žampiony otočily.
- Do pánve přidejte najemno nasekaný česnek, párkrát prohoďte, aby se rozvoněl, a pak zalijte balzamikovým octem a medem. Přidejte najemno nakrájený rozmarýn a promíchejte. Pozvolna duste 5 minut. Během té doby občas promíchejte. Na konci by měla být tekutina zredukovaná minimálně na polovinu.
- Do talířů naservírujte kaši, houby se šťávou a podávejte.
Tip: Do originálního receptu na nastavovanou kaši patří i majoránka. Můžete ji přidat ve fázi, kdy přidáváte do kaše tofu. Pokud ale chcete nechat vyniknout vůni rozmarýnu, vynechejte ji.