Nevybavili jste svou kuchyň pánví vhodnou do trouby a přitom byste si moc rádi pochutnali například na frittatě? Pak bude tento recept ideální řešení pro vás a taky pro ty, co se nebojí chystat italskou omeletu ve velkém. Příznivci frittaty moc dobře ví, že žádná porce navíc nepřijde nazmar.
Frittata chutná výborně teplá i zastudena. Ke snídani, obědu i k večeři. Jako přílohu můžete servírovat například pečivo, pečené brambory, zeleninový nebo luštěninový salát. Frittatu můžete také libovolně upravovat. Přidat můžete restovanou pancettu, nakrájenou šunku, papriku nebo cibulku vyměnit za pórek. Do frittaty nedoporučuji přidávat cuketu a další „vodnatější“ druhy zeleniny. Příliš vlhkosti by mohlo její strukturu narušit a spíš byste k porcování potřebovali lžíci namísto nože. Co se týče sýra, i tady můžete trochu improvizovat a dát čedar, ementál anebo kozí sýr.
Brokolicová frittata se sýrem (omeleta z trouby)
Na 6 porcí potřebujete:
- 120 g brokolice
- 1 lžíce olivového oleje
- 150 g žampionů
- 2 jarní cibulky
- 50 g baby špenátu
- 10 vajec
- 100 g vysokoprocentní smetany
- 2 lžičky najemno nakrájeného tymiánu
- Hrst bazalky
- Hrst petrželky
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- 150 až 200 g cherry rajčat
- 50 g mini mozzarelly
- 50 g fety
Postup:
- Brokolici rozebranou na růžičky vařte pár minut v osolené vodě. Sceďte, přendejte do studené vody a nechte zchladnout. Poté slijte do cedníku a nechte okapat.
- V pánvi rozehřejte olej. Žampiony nakrájejte na tenké plátky a opékejte, dokud nezačnou zlátnout.
- Cibulku nakrájejte na slabé plátky. Špenát překrájejte. K žampionům přidejte cibulku a minutu míchejte. Sporák vypněte a do pánve vsypte špenát. Promíchejte a prozatím nechte stranou.
- Vejce metlou prošlehejte v míse se smetanou. Přidejte tymián, nadrobno nakrájenou bazalku s petrželkou, sůl a pepř. Vmíchejte směs z pánve.
- Zapékací mísu buď dobře vytřete olejem anebo vyložte pečicím papírem. Do mísy rozprostřete brokolici. Zalijte vaječnou směsí. Na povrch rozprostřete rajčata překrojená napůl (řezem vzhůru), mini mozzarellu a nakonec rozdrobenou fetu.
- Pečte při 180 °C v režimu horkovzduch 35 až 40 minut. Pokud pečete frittatu ve větší formě, propeče se o trochu rychleji.
- Po upečení nechte na lince odpočívat 10 až 15 minut. Poté frittatu opatrně přendejte na prkénko a nakrájejte na porce.